50 års jubileum för Arbetsvetenskap på Luleå tekniska universitet

För 50 år sedan upprättades forskningsämnet Arbetsvetenskap på Luleå tekniska universitet.
Under 2024 firade Arbetsvetenskap på Luleå tekniska universitet 50 år av forskning och utbildning, vilket markerade ämnets betydande bidrag till både akademiska och praktiska framsteg inom arbetslivet. Arbetsvetenskap har som andra institutioner anpassas genom åren och jobbar hand i hand med de nya tekniska framstegen. Detta i form av undersökningar om hur digitalisering och automatisering påverkar anställningar och arbetsuppgifter. Forskningsämnet har en stark koppling till arbetslivet genom samarbeten med organisationer, företag och myndigheter. Detta ger studenterna möjligheten att tillämpa sina kunskaper i verkliga arbetslivssituationer och att utveckla lösningar på aktuella problem. Ämnet står inför framtida utmaningar genom att fortsätta undersöka hur den teknologiska utvecklingen och förändrade arbetsvillkor påverkar människans arbetsliv, arbetsmiljö och arbetsrätt.
Vår historia
Arbetsvetenskap blev ett forskningsämne på Luleå tekniska universitet (LTU) som ett resultat av en långsiktig satsning på tvärvetenskaplig forskning som knyter samman tekniska, organisatoriska och mänskliga perspektiv. Arbetsvetenskap skulle bidra till en förbättrad arbetsmiljö och arbetsliv, samtidigt som den beaktar den teknologiska utvecklingen och förändrade arbetsvillkor.
När LTU grundades i början av 70-talet fanns en stark teknisk inriktning med fokus på ingenjörsvetenskap och teknik. Detta skapade en naturlig övergång till forskning för hur teknologiska förändringar påverkar människor i arbetslivet. Sedan Arbetsvetenskap grundades år 1974 kom intresset för arbetsvetenskap som ett tvärvetenskapligt ämnesområde att växa fram. Målet var att ha möjligheten att kombinera teknik, psykologi, sociologi och organisationsvetenskap för att förbättra arbetslivet och produktiviteten.
Specifikt inom LTU började arbetsvetenskap att etableras som ett forskningsfält genom olika projekt och samarbeten mellan akademin och näringslivet. Det började uppmärksammas hur arbetsorganisationer och tekniska system måste designas för att vara användarvänliga och hållbara, både för att minska stress och olyckor och för att öka effektiviteten och välbefinnandet för de anställda.
Arbetsvetenskapens utveckling vid Luleå tekniska universitet är därför ett resultat av både tekniska och sociala behov, och universitetet har under flera år varit en viktig aktör inom området genom sin forskning och utbildning.
Uppdaterad: