Från recession till framgång – nyindustrialiseringens effekter i ett mindre lokalsamhälle i Norrbottens län 2007–2026
Syftet med föreliggande projekt är att studera vad som händer med social sammanhållning, statussystem och beteendemönster när omfattande ekonomiska investeringar genomförs i ett mindre lokalsamhälle.
Projektet uppmärksammar hur attityder, värderingar och beteenden har förändrats, statusförskjutningar avseende arbetsliv och fritid, ny syn på hur tiden används samt förskjutningar i människors framtidssyner som en effekt av nyindustrialiseringen i norra Sverige. Empiriskt kommer projektet att behandla effekterna av gruvetableringen i Pajala kommun under perioden 2007–2026.
Frågeställningar
- På vilket sätt har lokalsamhällets demografi, ekonomi samt människors välfärd, fritidsanvändning och hälsa förändrats som en konsekvens av gruvetableringen?
- På vilket sätt har värderings- och statusmässiga förändringar ägt rum mellan olika grupper som resultat av gruvetableringen?
- Vilken betydelse har etableringen av gruvnäringen för ungdomars föreställningar om framtida yrkesvägar?
- Vilka eventuella "nya" sociala problem har uppkommit som en konsekvens av den snabba lokala tillväxten?
- Vilken ny framtid ser man i Pajala kommun?
Data och metod
Projektet utgår från (1) befintliga kvalitativa och kvantitativa data/undersökningar från 2008 och 2019/20, (2) en kompletterande datainsamling som är planerad att genomföras under 2025-26 (intervjuer, enkätundersökningar) samt (3) från bearbetning av offentliga registerdata (avseende hälsa, ekonomi, utbildning etc.).
Samhällsrelevans och nyttiggörande
Projektet ger unik kunskap på vilket sätt som omfattande industriinvesteringar i ett mindre samhälle under en begränsad tid bokstavligen har vänt på en utveckling som kännetecknats av utflyttning, svag ekonomisk utveckling, sviktande hälsa (på en aggregerad nivå) samt bristande framtidstro etc. i en riktning som innehåller både positiva effekter och svåra utmaningar att möta.
Kontakt
Peter Waara
- Gästprofessor, Gästprofessor
- 0920-49
- peter.waara@ltu.se
- Peter Waara
Uppdaterad: