Ark 2024 – slututställning
Utställningens syften var att främja en dialog om klimat- och ekonomisk övergång i Arktis ur ett arkitektur- och stadsplaneringsperspektiv samt att använda arkitektur på ett kreativt sätt för att undersöka alternativ för framtiden för samhället i svenska Arktis.
Arktis förväntas vara 2000-talets tillflyktsort. För att citera miljöjournalisten Gaia Vince "vi går in i en nomadisk era där arktiska städer förväntas expandera, och nya stadscentrum kommer att uppstå." Arktis representerar en liten andel av världens landmassa och befolkning. Klimatförändringskrisen öppnar nya möjligheter för centralisering av de nordiska länderna i globala dynamiker som migration, förvaltning av naturresurser och tryggt boende. Potentialen för klimatförändringsinducerad migration till Arktis presenterar en ny berättelse för den historiskt krympande befolkningsbasen. Denna migrationsprocess kan vända historiskt befolkningsminskning och leda till en snabb expansion av befintliga städer och konstruktionen av nya. Detta öppnar upp en rad frågor relaterade till social och miljömässig rättvisa. Vilka aspekter bör arkitekturforskning prioritera för att forma miljön för denna möjliga framtid? Hur kan modern teknik stödja arkitektur och stadsplanering för innovativa designprocesser?
Utställningen utgick från tre hypoteser:
Formen följer miljön. Denna hypotes föreslog att utformningen av framtida arktiska bosättningar direkt skulle påverkas av de arktiska miljöförhållandena, genom att anpassa formen efter vind, snö, is, regn och föränderliga landskap.
Nätet fungerar. Detta koncept såg staden som ett sammanlänkat system där lokala frågor och bredare territoriella utmaningar påverkade varandra ömsesidigt och integrerade de lokala samhällena i större regionala eller globala diskussioner.
Grönt, blått och vitt. I riktning mot hållbarhet behandlade detta tillvägagångssätt naturen som en väsentlig infrastruktur för de norra regionerna, med designstrategier som effektivt utnyttjade vegetation, vatten och is som sammanlänkade system.
Utställningen strävade efter att engagera både praktiska och teoretiska perspektiv och positionerade arkitektur som ett väsentligt perspektiv för att utforska och förstå de aktuella förändringarna i Arktis. Genom att integrera detta tvärvetenskapliga tillvägagångssätt i universitetsforskning och undervisning underströk den vikten av att kombinera kreativa och analytiska metoder för att visualisera hållbara framtidsperspektiv för denna snabbt föränderliga region.
Uppdaterad: