Fytosanering - En lovande grön lösning för sanering av förorenad mark
Ett nytt forskningsprojekt som stöds av Europeiska kommissionen kommer att göra växt- och mikrobbaserade marksaneringsteknik redo för praktisk tillämpning i fält.
Mänskliga aktiviteter har lett till att stora markområden har blivit förorenade och nya markföroreningar skapas efterhand. Miljöföroreningar har spridits i vatten, luft och mark och orsakar risker för miljön och människans hälsa. Ett stort miljöproblem är akut och diffus markförorening med potentiellt giftiga tungmetaller. Metaller kan inte brytas ned och finns kvar i jord i många år. Metaller kan starkt sorberas till jordpartiklar, men så kallad "labil" fraktion som finns i marklösningen utgör en exponeringsväg för växtrötter, mikro- och mezoorganismer i jord. Med tiden kan dessa ämnen transporteras vidare och ackumuleras i livsmedel och orsaka kroniska sjukdomar hos människor.
Under de senaste 20 åren har alternativa saneringstekniker utvecklats, som baseras på användning av växter och associerade mikrober. Dessa alternativ, som kallas fytosanering, bevarar och förbättrar jordens kvalitet, är relativt billiga, icke invasiva och är estetiskt tilltalande. Med hjälp av fytosanering, antingen utvinns föroreningar ur marken genom ackumulering i växter eller stabiliseras de i jord vilket minskar den biotillgängliga fraktionen av metaller och därmed minskar riskerna för förorening av grundvatten och livsmedelskedjan. Trots att stora framsteg i utvecklingen av fytosaneringsteknik har uppnåtts, är tillämpningen som en praktisk lösning ännu i sitt tidiga skede, särskilt med avseende på användning av växtbiomassa som växtbaserade råvaror, jordens ekosystemtjänster, och samhällsekonomisk nytta av marksanering.
Konsortium
Ett konsortium av 17 partners (inklusive 6 universitet, 7 forskningsinstitut, 3 små och medelstora företag och en statlig myndighet) från 10 europeiska länder (Österrike, Belgien, Schweiz, Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, Polen, Sverige och Storbritannien) kommer att arbeta tillsammans för fyra år för att vidareutveckla fytosaneringsteknik och göra den klar för praktisk tillämpning i fält. Projektet heter "Gentle remediation of trace element contaminated land - Greenland" (FP7-KBBE-266124) och koordineras av universitetet för Naturresurser och Livsvetenskaper Wien (the University of Natural Resources and Life Sciences Vienna) med stöd av Europeiska kommissionen.
Kontakt
Jurate Kumpiene
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-493020
- jurate.kumpiene@ltu.se
- Jurate Kumpiene
Uppdaterad: