Säkrare cirkulation av näringsrika avloppsslam
Genom programmet RE:SOURCE som finansieras via Energimyndigheten, Vinnova och FORMAS, har LTUs forskningsgrupper för Avfallsteknik och VA-teknik finansierats för projektet.
I denna genomförbarhetsstudie, som genomfördes i samarbete med Luleå Miljöresurs (Lumire), studerades källor till PFAS genom provtagning i ett kommunalt avloppsledningsnät. Syftet var att utvärdera möjligheterna att implementera kostnadseffektiva tekniker för att behandla långlivade organiska föroreningar, PFAS, i Luleås avloppssystem.
Genom provtagning och analys identifierades olika typer och halter av PFAS i avloppsvatten från olika områden i Luleå. De högsta halterna av PFAS detekterades nära räddningstjänstens brandövningsplats, där specifika PFAS-ämnen som PFHxS (perfluorhexansulfonsyra) dominerade. Även i avloppsvatten från hushåll och industri samt i lakvatten från Sunderbyns deponi upptäcktes betydande mängder PFAS.
I hushålls- och industriområden, dominerade PFOS (perfluoroktansulfonsyra) med upp till 50 % av den totala PFAS-halten, följt av PFBA (perfluorbutansyra) och PFOA (perfluoroktansyra), vilka också påträffades i betydande mängder.
Analysen av lakvatten från Sunderbyns avfallsdeponi visade att tre PFAS-ämnen, PFOA, PFHxA (perfluorhexansyra) och PFPeA (perfluorpentansyra), utgjorde 65 % av den totala PFAS-halten, med PFOA som det dominerande ämnet. Detta indikerar att deponin är en betydande källa till dessa specifika PFAS-ämnen som når reningsverket.
Analysen av fördelar och nackdelar med lokal behandling av specifika PFAS-källor jämfört med centraliserad behandling vid reningsverket indikerar att lokal behandling av flöden från specifika källor som deponier och brandövningsplatser kan vara fördelaktig, då detta kan minska belastningen på det centrala reningsverket och möjliggöra mer skräddarsydda lösningar. Dock innebär detta potentiellt högre kostnader och tekniska utmaningar.
Projektets resultat diskuteras med berörda kommunala aktörer och industrin i Luleå. Den ökade kunskapen om PFAS i avloppsvatten och möjliga behandlingsstrategier kommer att gynna Luleå och andra kommuner genom att förbättra avloppsreningens effektivitet och minska spridningen av föroreningar i miljön.
Ytterligare aktiviteter inkluderar fortsatta studier för att optimera PFAS-behandlingsmetoder och att utforska möjligheterna att implementera lokal behandling av lakvatten på deponin.
Kontakt:
Jurate Kumpiene Öppnas i nytt fönster.
Professor i Avfallsteknik
Uppdaterad: