Forskarna vill nå en hållbar process för komplext PET-avfall
I det här projektet ska forskarna undersöka hur de kan kombinera kemiska och biologiska metoder som möjliggör en hållbar och effektiv process för användning av komplext PET-avfall. Forskningsprojektet leds av Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik.
Forskningsprojektet heter Upcycling av PET-avfall med hjälp av bioelektrokemiska system (UPSCALE) och har tilldelats 3 320 000 kronor.
– I det här projekt vill vi utveckla och kombinera kemiska och biologiska metoder som möjliggör en hållbar och effektiv process för användning av komplext plastavfall, till exempel de produkter som består av flera lager av olika plastpolymerer, till kemikalier som kan användas för att producera nya förnybara material med ett högt värde, säger Ulrika Rova.
Både den globala produktionen och användningen av plast har ökat markant. Den fortsatta tillväxten av plastproduktion utgör en betydande utmaning, eftersom plastavfallet oftast resulterar i en ackumulering i mark- och havsmiljöer, med allvarliga miljömässiga och ekologiska konsekvenser. Den största delen av plastavfall i Sverige förbränns, vilket bidrar till utsläpp av växthusgaser, medan endast en liten del återvinns. Det finns ett behov av att utveckla nya hållbara processer för omvandling av plastavfall till högvärdiga produkter. Med tanke på plastavfallets negativa miljö- och hälsoeffekter, har projektet en potential att möta flera av FN:s globala hållbara mål.
– Projektet berör viktiga forskningsfrågor där en ökad kunskap kommer att vara en viktig del för att vi ska kunna ställa om till en mer hållbar och cirkulär ekonomi. Därmed är projektet en viktig del i den forskning som ingår i universitetets framtidsområde Creaternity, säger Ulrika Rova.
Uppdaterad: