Goda möjligheter till en hållbar produktion av omega-3-fettsyror från mikroalger

Omega-3 är ett av våra vanligaste kosttillskott för den som till exempel inte äter fisk. Flera studier av forskare vid Luleå tekniska universitet visar nu på goda möjligheter att på ett hållbart sätt ersätta fiskolja i kosttillskott med omega-3-fettsyror från mikroalger som dessutom kan odlas i processvatten från fiskförädlingsindustrin. Resultaten har publicerats i sex vetenskapliga artiklar i ansedda tidskrifter som Chemical Engineering Journal, Trends in Biotechnology och Trends in Food Science and Technology.
– Många av våra vanligaste sjukdomar, som exempelvis kranskärlssjukdomar, högt blodtryck, cancer, diabetes och fetma ökar stadigt. Vi hoppas kunna bidra till att vända denna trend genom att kunna erbjuda en hållbar produktion av nyttiga fettsyror som omega-3 och omega-6 för dem som behöver ett tillskott av det, säger Alok Patel, forskare inom biokemisk processteknik.
Fiskförädlingsindustrins processvatten kan utgöra ett betydande hot mot miljön och har blivit en fråga av allmänt intresse. Processvatten med högt salt- och fettinnehåll är svårt att behandla med konventionella kemiska och biologiska metoder och det finns ett behov av att utveckla en effektiv, miljövänlig och ekonomiskt lönsam reningsteknik.
Projektet "INVENTION" vid Luleå tekniska universitet syftar till utvecklingen av en hållbar teknologi för produktion av omega-3-fettsyror genom att nyttja de här typen av processvatten från fiskförädlingsindustrin.
– För att inte utrota de fiskar som idag används till att producera omega-3-fettsyror, undersöker vi hur vi kan använda oss av oljehaltiga mikroalger som en lovande och hållbar källa till sådana fettsyror, säger Eleni Krikigianni, doktorand inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.
Denna forskning finansieras av Formas - Green and sustainable approach to valorise high saline and oily fish processing effluents for production of nutraceuticals (INVENTION).
Uppdaterad: