FINAST
Bakgrund
FINAST Länk till annan webbplats.-projektet bidrar till den gröna omställningen med en koldioxidneutral stålindustri genom forskningsinsatser i samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Swerim och SSAB. Det övergripande målet med FINAST-projektet är att genom industrinära forskning och samverkan med stålindustrin och det omgivande samhällen bidra med kunskap, verktyg och kompetensförsörjning för att möjliggöra en omställning till klimatneutral stålproduktion och användning.
Förutom den klimatneutrala ståltillverkningen i sig kommer de omgivande samhällena påverkas av implementeringen av den vätgasinfrastruktur som behövs för t.ex. distribution till industrianläggningarna. En viktig aspekt är att riskerna i samband med de potentiella farorna med vätgas utvärderas och hanteras på ett objektivt och transparent sätt. Vätgassäkerhetsrelaterad forskning är därmed en prioriterad aspekt för att säkerställa att en klimatneutral stålproduktion är möjlig.
Vätgassäkerhet är av avgörande betydelse för industriella vätgasbaserade lagrings- och distribueringssystem. Det finns flera kunskapsluckor: tekniskt, när det gäller regelverk och tillståndsprocesser. Dessutom finns det ett behov av säkerhetsutbildning.
Syfte och mål
Syftet och målen för forskare vid avdelningen för byggkonstruktion och brand i projektet är primärt att fylla kunskapsluckor på en mer grundläggande nivå för att ge bättre förståelse för konsekvenser som:
- Strålningsvärmeöverföring från vätgasjetflammor till omkringliggande objekt
- Explosionsbelastningar från vätgasexplosioner och interaktioner med omgivande föremål.
- Stomstabilitet för byggnader exponerade för inre och yttre vätgasexplosioner, samt riskreduktion, t.ex. tryckavlastning, inertering och passive catalytic recombiners
- Analys av säkerhetsavstånd
Andra mål är relaterade till:
- Insatstaktik vid vätgasincidenter, dvs. forskning med räddningstjänst, och kunskapsöverföring till och från räddningstjänst
- Frågor med koppling till ny lagstiftning i Sverige och Europa
- Frågor kring tillståndsprocess.
Fakta
Finansiär: Tillväxtverket (EU-finansiering)
Tidsplan: Projektstart 2022-11 och Projektslut (planerat) 2026-03
Projektledare: Jens Hardell (Projektledare)
Ansvarig forskare för vätgassäkerhet: Michael Försth (Professor).
Projektdeltagare vätgassäkerhet: Rhoda Afriyie Mensah (Post-doktor), Joakim Sandström (Universitetslektor), Oisik Das (Biträdande professor), Lucas Andersson (Doktorand) och Andrea Correa (Doktorand).
FINAST-projektetLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. är ett samarbete mellan forskningsdiscipliner som ingår i CH2ESS-nätverketLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. vid Luleå tekniska universitet samt med Swerim och SSAB.
Kunskapsspridning
Hydrogen in future steel production | Luleå tekniska universitet (ltu.se) Länk till annan webbplats.
LTU CH2ESS Research Day | Luleå tekniska universitet Länk till annan webbplats.
Kontakt
Michael Försth
- Professor, Huvudansvarig utbildningsledare
- 0920-491265
- michael.forsth@ltu.se
- Michael Försth
Rhoda Afriyie Mensah
Joakim Sandström
- Universitetslektor
- 0920-493914
- joakim.sandstrom@ltu.se
- Joakim Sandström
Oisik Das
- Biträdande professor
- 0920-492193
- oisik.das@ltu.se
- Oisik Das
Lucas Andersson
- Doktorand
- 0920-493482
- lucas.andersson@ltu.se
- Lucas Andersson
Mélida Andrea Correa Guaña
Uppdaterad: