Säkerhet för vätgasinfrastruktur: Riskhantering från produktion till slutanvändning
Vätgas, en central del i omställningen till ren energi, möter komplexa säkerhetsutmaningar som kräver proaktiva åtgärder, särskilt i storskala användning inom transport, industri och kraftgenerering. Dessa inkluderar utveckling av avancerade detekteringssystem för att hantera vätgasens höga brandfarlighet och tendens att läcka, samt forskning för att motverka väteförsprödning i lagrings- och transportmaterial. Detta projekt syftar till att fördjupa förståelsen för dessa risker, förbättra nuvarande säkerhetsprotokoll och identifiera forskningsluckor. Resultaten kommer vara av stor vikt för civilskyddet, som kan använda dem för att förstärka beredskapsplanering och reaktion på vätgasrelaterade incidenter, och därmed öka säkerheten för allmänheten och infrastrukturen.
- Syfte: Att heltäckande hantera säkerhets- och riskaspekter på grund av ökat beroende av vätgas i den gröna omställningen, särskilt i komprimerad och flytande form.
- Primärt Mål: Sammanställa och analysera nuvarande förståelse och kunskapsluckor avseende riskerna med vätgas när den används som energibärare och processkemikalie, särskilt i komprimerad form och transporterad via rörledningar.
- Fokusområden: Produktion, lagring, transport och användning, inklusive storskaliga tillämpningar och underjordisk lagring.
- Mål: Utvärdera tillförlitligheten hos befintliga begränsningsåtgärder som automatiska detekteringssystem, snabbstängande ventiler, nödventilation och fysiska hinder för att säkerställa säkerhet och förhindra incidenter.
Finansiär: Myndigheten för samhällsskydd och bereddskap (MSB)
Kontakt
Michael Försth
Rhoda Afriyie Mensah
Uppdaterad: