
Digitala Broar
Förbättrad broförvaltning genom AI, IoT och principer för cirkulär ekonomi
Bakgrund
Sveriges åldrande infrastruktur, med nästan 30 000 broar, står inför ett växande utmaning när det gäller säkerhet, kostnader och miljöpåverkan. Traditionella inspektionsmetoder, som bygger på periodiska subjektiva visuella bedömningar, är inte längre tillräckliga. Digital Bridges-projektet integrerar två centrala initiativ för att skapa en omfattande AI-driven digital plattform. Det första initiativet fokuserar på strukturell hälsomonitorering och prediktivt underhåll, vilket möjliggör realtidsanalys av data för proaktivt underhåll. Det andra initiativet omfattar cirkulära ekonomimetriker, vilket säkerställer att hållbarhet och resursoptimering är en integrerad del av beslutsfattandet. Dessutom inkluderar projektet livscykelanalys och -bedömning, vilket ger ett helhetsgrepp för att förlänga broars livslängd samtidigt som miljöpåverkan och underhållskostnader minimeras.
Syfte & Mål
Målet är att utveckla och implementera ett robust broförvaltningssystem (BMS) som möjliggör prediktivt underhåll och livscykelhantering av Sveriges broar, vilket ökar säkerheten, hållbarheten och kostnadseffektiviteten.
Syftet är att leverera en lösning som kan förutsäga den strukturella prestandan genom avancerad dataanalys. Dessa analyser integrerar noggranna hållbarhetsbedömningar – såsom övervakning av strukturell hälsa (SHM), livscykelanalys (LCA), livscykelkostnad (LCC) och livscykelkostnadsanalys (LCCA) – för att kvantifiera broarnas hälsa och minska miljöpåverkan samtidigt som resursanvändningen optimeras.
Fakta
Finansiärer: Vinnova, Tillväxtverket, Trafikverket
Partners: Luleå University of Technology, Ramboll AB Länk till annan webbplats., iTid Tarinfo AB
Länk till annan webbplats., Eistec AB
Länk till annan webbplats., ThingWave AB
Länk till annan webbplats.
Tidslinje: 11–2024 to 05–2026
Huvudansvarig: Gabriel Sas
Projektmedlemmar: Vedad Coric, Chao Wang
Kontakt
Gabriel Sas
Uppdaterad: