Examensarbeten inom byggproduktion och byggteknik
Vi handleder och examinerar cirka 40 examensarbeten årligen inom civilingenjörsprogrammen för arkitektur samt väg- och vattenbyggnad. Underar du hur du ansöker, utformar en projektplan eller genomför ditt examensarbete? Läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om du är nyfiken på tidigare studenters examensarbeten, kan du läsa om några av dem nedan.

Möt Simon Alenius
Möt Simon Alenius som just nu läser sin sista termin på Civilingenjörsprogrammet i Arkitektur med inriktning mot Husbyggande.
Under min tid på Luleå tekniska universitet har jag utvecklat starka intressen för industriellt husbyggande och effektivisering av processer. Mitt examensarbete bygger på ett utvecklingsprojekt som genomförs med Emrahus, Cognibotices, Prodtex samt min handledare Jarkko Erikshammar för att möta akut bostadsefterfrågan genom temporära mikrofabriker. Temporära mikrofabriker, särskilt fältfabriker, har en lång historia inom svensk byggindustri och involverar tillverkning av komponenter, volymer eller byggdelar på tillfälliga platser i anslutning till byggprojektet. Mitt examensarbete inriktar sig på implementering av mikrofabriker inom byggsektorn samt hur dess växelverkan ser ut. Genom min litteraturstudie och intervjuer med de ingående aktörerna strävar jag mot att utforska potentiella tillämpningar och fördelar med robotiserade temporära mikrofabriker inom byggsektorn.
Läs mer här: Robotiserade mikrofabriker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Handledare är Jarkko Erikshammar Öppnas i nytt fönster.

Erik Unasri
Möt Erik Unasri
Möt Erik Unasri som just nu läser sin sista termin på Civilingenjörsprogrammet i Arkitektur med inriktning mot Husbyggnad.
Upplevda höga kostnader för att genomföra återbruksrenovering av kök i flerbostadshus är ett hinder till varför bostadsföretag idag väljer bort återbruk till förmån för utbyte till ett nytt kök. För närvarande skriver Erik sitt examensarbete i samarbete med det kommunala bostadsföretaget Lulebo. Syftet med examensarbetet är att undersöka och synliggöra väsentliga kostnadsfaktorer som påverkar bostadsföretags förutsättningar att genomföra återbruksrenovering av kök. Genom en fallstudie av en pågående renovering av ett 60-talskök i Lulebos bestånd, med fältobservationer, kostnadskalkyler och intervjuer, identifieras och diskuteras kostnadsrelaterade skillnader mellan att återbruksrenovera och byta ut ett kök. Därtill intervjuas andra bostadsföretag för att få en bredare bild av väsentliga kostnadsfaktorer och kunna ge mer underbyggda rekommendationer om hur kostnaderna vid återbruksrenovering kan reduceras.

Frank Nsubuga
Möt Frank Nsubuga
Möt Frank Nsubuga som just nu läser sin sista termin på civilingenjörsprogrammet i väg- och vattenbyggnad med inriktning mot byggande.
Under studietiden har jag fått intresse för byggstyrning, planering, bygglogistik och digitalisering. Mitt examensarbete fokuserar på Digital Project Portfolio Management (PPM) inom byggsektorn och dess potential att förbättra effektivitet, hållbarhet och standardisering för offentliga beställare. Utmaningar som integration, varierande antagande och brist på digitalisering i byggindustrin kräver uppmärksamhet. Studien undersöker hur digital visualisering av projektportföljen kan stödja projektportföljchefer och avdelningschefer inom kommunala sektorer. Genom litteraturgenomgång och intervjuer med aktörer som Luleå Kommun och Kiruna Kommun, hoppas jag skapa insikter och bidra till en ökad förståelse om hur portföljhantering kan effektivisera styrningen för offentliga beställare.
Handledare är Jarkko Erikshammar och examinator är Thomas Olofsson.

Georgis David
Möt Georgis David
Möt Georgis David som just nu läser sin sista termin på civilingenjörsprogrammet i arkitektur med inriktning mot Husbyggnad.
Det var i samband med sin 7 månaderspraktik och under studierna som intresset för hållbart byggande och byggprojektledning växte sig allt starkare för Georgis David.
Miljömedvetenhet och hållbart byggande har blivit centrala frågor i byggbranschen, en sektor som står för cirka 20% av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Sverige siktar på att uppnå noll nettoutsläpp senast år 2045, vilket kräver utveckling av nuvarande arbetsmetoder för att skapa mer klimatneutrala byggprojekt.
Georgis David kommer att genomföra sitt examensarbete i samarbete med IN3PRENÖR AB från och med årsskiftet. Syftet med examensarbetets är att utforska och implementera metoder för att minimera koldioxidutsläpp i byggproduktionen, med beaktande av den nyligen reviderade Färdplan 2045. Målet är att genom nya arbetsmetoder skapa mer klimatneutrala byggprojekt i enlighet med Färdplan 2045, för att på så sätt bidra till att Sverige når sina klimatmål.
För detta examensarbete har Georgis David tilldelats ett stipendium på 50 000 kronor från Sveriges Ingenjörers Miljöfond, vilket ytterligare betonar arbetets betydelse för att främja en miljömedveten utveckling inom byggbranschen.

Möt Isak Andersson
Möt Isak Andersson som just nu läser sin sista termin på Civilingenjörsprogrammet i Arkitektur med inriktning mot Husbyggnad
Isak Andersson skapade en förståelse för byggbranschens komplexitet under sin praktik som VVS-projektör, och ett växande intresse för att förenkla och effektivisera byggprocessen tog form. Han insåg att en arbetsplats uppdaterad med aktuell information skulle underlätta planeringsarbetet och den dagliga styrningen för platsledningen. Nu arbetar Isak med sitt examensarbete på avdelningen för industriellt och hållbart byggande, där empiri samlats på PEAB och Dalux under studiens genomförande.
Examensarbetets syfte är att utforska möjligheterna att automatisera överföringen av information från en 360-graders hjälmkamera på byggarbetsplatsen till en digital modell av arbetsplatsdispositionen (APD-plan). Arbetet har genomförts genom att imitera inspektionsrundor som platsledningen gör, fast med hjälmkamera, för att samla in information från byggarbetsplatsen. Informationen har sedan använts för att uppdatera den digitala APD-modellen för att synliggöra progression, avvikelser och i förlängningen risker.
Examensarbetet är en del av det pågående forskningsprojektet Automatiserade produktivitetsmätningar för byggprojekt.

Möt Fanny och Moa
Möt Fanny Erstam och Moa Håkansson som just nu läser sin sista termin på civilingenjörsprogrammet i arkitektur med inriktning mot husbyggnad.
Fanny och Moas intresse för hållbarhet och industriellt byggande utvecklades under kurserna miljöeffektivt byggande, byggteknik och industriellt byggande. I kursen industriellt byggande fick studenterna arbeta med hållbarhetsfrågor tillsammans med det industriella byggföretaget BoKlok. I det samarbetet blev det tydligt att Fanny och Moa delade samma syn på hållbarhet som företaget.
Detta ledde till att studenterna påbörjade examensarbetet i samarbete med BoKlok, där syftet är att undersöka materialspill i produktionsprocessen samt utveckla en arbetsmetod för reduktion och design av cirkulära materialflöden hos industriella tillverkare av flerfamiljshus i trä. Detta kommer att göras genom att bland annat analysera och observera produktionsprocessen och arbetsmetoderna. Detta för att sedan kunna utveckla och testa en alternativ arbetsmetod samt implementera cirkulära materialflöden som syftar till att reducera materialspill, i förhållande till dagens metoder.

Möt Ali Kadhim och Anna Bergman
Möt Anna Bergman och Ali Kadhim som just nu läser sin sista termin på civilingenjörsprogrammet i väg- och vattenbyggnad med inriktning mot byggande.
Under studietiden har Anna & Ali fått intresse för byggstyrning, bygglogistik och digitalisering. I dagens byggbransch finns utmaningen med att skapa standardisering av processer, beteende och lärande inom ett företag. För närvarande skriver Anna & Ali sitt examensarbete i samarbete med Luleå tekniska universitet inom ramen för uppkopplad byggplats. Målet är att ge ökad kunskap om för- och nackdelar med styrningssystem av projektportfölj i beställarföretag. Genom kvalitativa studier ska möjligheterna undersökas hur styrning av projektportföljen (Project Portfolio Management, eller PPM) ska kunna användas av beställaren för att kunna uppnå ett bättre integrerat och industrialiserat byggande. Studiet avser att utreda funktionen av PPM för beställarföretag i byggbranschen i Sverige som använder sig av totalentreprenad. Examensarbetet beräknas vara färdig till januari 2023.
Handledare och examinator är Jarkko Erikshammar och Thomas Olofsson.

Möt Eric Björk och Axel Zachrisson
Möt Eric Björk och Axel Zachrisson som just nu läser sin sista termin på civilingenjörsprogrammet väg och vattenbyggnad med inriktning mot byggande.
Det var genom Erics deltagande i traineeprogrammet Skanska 21 och Axels praktik på PEAB som ett gemensamt intresse växte fram för hur byggbranschen arbetar med kvalitet. Avvikelser i olika omfattning är idag vanligt förekommande under produktionstiden i ett byggprojekt. Trots att byggbranschen besitter en massa erfarenheter, upprepas vanligt förekommande fel i flertalet projekt. En idé är att undersöka vad som ligger till grund för att avvikelser uppstår samt om de kan förebyggas och undvikas i ett tidigare skede. För tillfället skriver Eric och Axel sitt examensarbete i samarbete med Skanska Sverige AB. Syftet med examensarbetet är att undersöka om det är möjligt att genom en mer cirkulär och digital process för kvalitetskontroll förstå orsaker till avvikelser i byggproduktion. Vidare ska studien vara ett underlag för hur Skanska kan arbeta med erfarenhetsåterföring på ett mer strukturerat sätt. Intervjuer, observationer samt en litteraturstudie ligger till grunden för att nå målet med examensarbetet. Där målet är att undersöka om den cirkulära processen för kvalitetskontroll kan minska tid, kostnader samt reducera avvikelser i framtida projekt.

Möt Mårten Hylén
Möt Mårten Hylén som just nu läser sin sista termin på civilingenjörsprogrammet i väg- och vattenbyggnad med inriktning mot byggande.
Mårtens intresse för bygglogistik väcktes under sjumånaderspraktiken hos Peab, som Luleå tekniska universitet möjliggör efter tredje året på civilingenjörsprogrammet i väg- och vattenbyggnad. Intresset växte sedan under kurser inom bygglogistik på Luleå tekniska universitet samt under hans utlandsstudier på Technical University of Munich. En fungerande bygglogistik är viktig för att kunna leverera projekt i rätt tid, till rätt kostnad samt för att skapa en säker arbetsmiljö. Mårten har påbörjat sitt examensarbete om bygglogistik som han skriver i samarbete med Peab. Syftet med examensarbete är att undersöka vilka moduler som bygglogistik består av i husbyggnad idag samt analysera de produkter och tjänster som erbjuds på den svenska marknaden. Produkterna och tjänsterna identifieras genom intervjuer med yrkesverksamma samt en litteraturstudie. Examensarbetet är sedan tänkt att kunna användas som ett verktyg där projektledningsgrupper kan gå in och se vilka av de olika modulerna som de behöver använda sig av för att få en välfungerande bygglogistik på just deras projekt.

Möt Emelie Bjurström
Möt Emelie Bjurström som just nu läser sin sista termin på civilingenjörsprogrammet i arkitektur med inriktning mot husbyggnad.
Emelies intresse för att skapa geometriska modeller med hjälp av data och parametrar byggdes upp under kurserna CAD och VR, datorstödd projektering och utvecklingsprojekt bygg. I sitt pågående examensarbete tillämpar hon teknik inom generativ design vid projektering av påbyggnationer. Datorernas beräkningskapacitet tas till vara för att stödja utformning och skapa mångtalet varianter med hjälp av algoritmeter. Arbetsmetoden möjliggör även att användaren kan utföra analysera och utvärdera data i utformningen vid ett tidigt skede av designprocessen. Arbetet syftar till att undersöka hur generativ kan vara till stöd vid utformning av påbyggnationer med lågt klimatavtryck.
Examensarbetet utförs som en del av forskningsprojektet Timber on Top där målet är att samla och sprida kunskap om hållbara påbyggnationer och träkonstruktioner. Nyttan med att förstå och kunna tillämpa generativ design vid tidig projektering förväntas kunna ge större medvetenhet kring utformning och materialval för ett hållbart resultat. Emelie skriver sitt examensarbete i samarbete med Tyréns.

Möt Jesper Johansson
Möt Jesper Johansson som just nu läser sin sista termin på Civilingenjörsprogrammet i Arkitektur med inriktning mot Husbyggnad.
Intresset för arkitektoniska visualiseringar väcktes för två och ett halvt år sedan då Jesper började lära sig renderingsprogram vid sidan av studierna efter kursen CAD och VR. Med digitaliseringens framväxt genomgår byggandet en digital revolution. De senaste årens teknologiska framsteg inom visualisering har breddat kunskapen om och möjligheterna till att nå ut till allmänheten om planerade byggnadsprojekt. Trots det används oftast enbart enklare visualiseringstekniker så som stillbildsrenderingar.
Se film här Länk till annan webbplats.
Jespers arbete fokuserar på hur visualiseringstekniker kan öka allmänhetens förståelse om byggprojekt. ”Vilken information är viktig att kommunicera?”, ”Vad fokuserar personer på i en gestaltning?” eller ”Hur kan en visualiserad gestaltning engagera och skapa värde för allmänheten vid ett byggprojekt?”. Dessa frågor kommer Jesper att undersöka genom att analysera ett antal olika visualiseringstekniker, med syftet att se på hur information om byggprojekt skulle kunna spridas på ett tillgängligt sätt till allmänheten. Nyttan med att förstå och kunna tillämpa visualiseringstekniker för allmänheten förväntas kunna underlätta informationsdelningen mot allmänheten om tänkta byggprojekt. Jesper skriver sitt examensarbete i samarbete med Stark Arkitekter.
.jpg)
Möt Oliver Henningsson
Möt Oliver Henningsson som just nu läser sin sista termin på civilingenjörsprogrammet väg- och vattenbyggnad med inriktning byggande, samt sin sista termin inom Statsvetenskap med inriktning Nationalekonomi.
Utifrån det kombinerade perspektivet av studier inom både samhällsbyggnad och samhällsekonomin växte sig intresset för effektivisering starkt för Oliver. Då nationalekonomer framhäver att främst kunskapsutveckling skapar långsiktig hållbar tillväxt inriktar sig Oliver på att bidra till att implementera ny teknik och nya metoder inom samhällsbyggarsektorn. En sektor som visat sig svårföränderlig och bedöms ha stora potentialer för utveckling. För tillfälligt skriver Oliver sitt examensarbete i samarbete med Trafikverket, varvid Trafikverkets arbetsprocess för kvalitets-, tids- och innehållssäkring är under utredning, i syfte att effektiviseras med hjälp av konceptet Lean och metoden Värdeflödesanalys. Ett koncept och metod som sällan förknippats med beställaren inom samhällsbyggarsektorn, särskilt i planeringsfasen. En diffusion av kunskap inom sektorn, i hopp om en effektivare samhällsbyggarsektor.

Möt Emil Nilzén
Möt Emil Nilzén som just nu läser sin sista termin på civilingenjörsprogrammet i väg- och vattenbyggnad med inriktning mot byggande.
Det var under studierna som intresset för sambanden mellan standardiserade processer och produktion inom byggbranschen växte sig starkare för Emil. I en bransch där det är av högsta vikt att undvika felproduktion, samtidigt som man ständigt är under tidspress, vill man säkerställa kvalitet utan att överstiga tidplanen. Emil skriver nu sitt examensarbete i samarbete med byggföretaget Veidekke, där en tidsstudie genomförs för att kunna påvisa om ett standardiserat arbetssätt bidrar till en ökad produktionseffektivitet. Syftet med examensarbetet är att undersöka om man i byggbranschen kan dra fördelar från att använda ett standardiserat arbetssätt som grundar sig i LEAN-baserade tillverkningsindustrier, med fokus på arbetsinstruktioner. Detta görs genom att implementera ett standardiserat arbetssätt på en byggarbetsplats, för att sedan ge rekommendationer på hur Veidekke i fortsättningen ska kunna arbeta med standardisering.

Möt Ali Basiri
Möt Ali Basiri som just nu läser sin sista termin på civilingenjörsprogrammet i arkitektur med inriktning mot husbyggnad.
Det var efter kursen CAD & VR som intresset för interaktiv visualisering väcktes hos Ali. Med digitaliseringens framväxt genomgår byggandet en digital revolution. Utvecklingen av interaktiva visualiseringsverktyg har varit en produkt av de senaste årens teknologiska framsteg.
Interaktiv visualisering har tillämpats för meningsskapande syften för att bl.a. lösa vetenskapliga problem. Ur det avseendet förstår man att tekniken besitter på en oupptäckt potential. För närvarande skriver Ali sitt examensarbete i samarbete med Liljewall arkitekter. Syftet med studien är att analysera tillämpningen av ett interaktivt visualiseringsmedium i gestaltningsprocessen ur ett arkitektoniskt visualiseringsperspektiv. Detta uppnås genom Alis skapande av ett visualiseringsverktyg med syfte att undersöka värdet av interaktiv visualisering och även identifiera hindren för dess användning.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Kontakta oss