
Uppföljning och utvärdering av innovationspiloter Baskontrakt Väg
Syftet med projektet är att följa upp och utvärdera dels erfarenheterna från och dels de upplevda effekterna av innovationspiloternas affärsstrategier, organisationer och arbetssätt för förutsättningar till utveckling, nytänkande och innovation på leverantörsmarknaden.
Trafikverket har under flertalet år drivit entreprenadmarknaden inom Baskontrakt Väg hårt mot ökad effektivitet vilket har lett till att leverantörsmarknaden har kommit till ett läge där ytterligare effektiviseringar kräver innovation och förnyelse för att kunna genomföras. Det medför att Trafikverket behöver utveckla sina affärsstrategier och arbetssätt för att främja utveckling, nytänkande och innovation på leverantörsmarknaden. Trafikverket behöver bland annat förnya affärsstrategierna för att nyttja t.ex. digitaliseringens och automatiseringens möjligheter för en förnyad drift- och underhållsverksamhet samt för att nå målen om lägre LCC och förbättrad hållbarhet. Trafikverket behöver förbättra sin innovationsförmåga som beställare, dvs. förbättra förmågan Utvecklad beställarroll för ökad innovation och produktivitet.
Trafikverket skapade till 2018 års upphandlingsomgång två olika ”innovationspiloter” inom Baskontrakt Väg med den långsiktiga målsättningen att utveckla framgångsrika affärsstrategier och arbetssätt som skapar de bästa möjligheterna och drivkrafterna till utveckling, nytänkande och innovation på leverantörsmarknaden. Det är viktigt att dessa kontrakt följs upp och utvärderas för att skapa det kunskapsunderlag som behövs för fortsatt utveckling av affärsstrategierna för Baskontrakt Väg.
Forskningsmetoder
Projektets generella strategi för genomförande är genom följeforskning på pågående kontrakt, dels de två innovationspiloterna och dels två traditionella baskontrakt. Följeforskningen och dess kontinuerliga datainsamling är baserat på kvalitativa fallstudier och datainsamlingen sker dels genom deltagande observation och dels genom intervjuer med både beställarrepresentanter och leverantörer kopplade till fyra baskontrakt.
Fakta: Forskningsprojektet genomförs under 2018-2021 och finansieras av Trafikverket samt ProcSIBE (www.procsibe.se). Medverkande forskare är Emilia Nilsson Vestola, Per Erik Eriksson och Johan Larsson från Luleå Tekniska Universitet samt Tina Karrbom Gustavsson från KTH.
ProcSIBE Länk till annan webbplats.
Emilia Nilsson Vestola, Johan Larsson och Per-Erik Eriksson
Kontakt
Emilia Nilsson Vestola
Uppdaterad: