Digitaliseringens roll för cirkulära affärsmodeller
Syftet med detta forskningsprojekt är att gemensamt mellan forskare och olika företag verksamma inom design, produktion, renovering och förvaltning/underhåll av fastigheter diskutera och hitta hur cirkulära värdeerbjudanden skulle kunna utformas. Målen är att beskriva funktionen för digitalisering, vilka roller företag bör ta i ett cirkulär ekosystem och hur man gradvis kan övergå till cirkularitet och samtidigt skapa värden i projektekonomi och olika affärslogiker i ekosystemet och slutligen hur man bör agera på policyregler och nya kravkriterier.
Det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Enviroment har beslutat att initiera projektet som löper under 18 månader Q3 2024-Q4 2025. Projektet sker i samverkan mellan Luleå tekniska universitet, Linköpings universitetet, NCC, Åke Sundvall, White arkitekter, Tengbomgruppen, Sveriges Allmännytta, Ragn-Sells, Beijer byggmaterial, Ahlsell, Ramirent, VINCI Energies, Bravida och Eitech.
För att uppnå cirkulär ekonomi måste samhällbyggnadssektorn tänka om hur byggnadsverk utformas och hur affärer och projekt genomförs. Den möjlighet digitaliserade cirkulära affärsmodeller kan nyttjas till är som ett verktyg för företag som vill integrera hållbarhetsvärden och -mål i sina verksamheter. Från forskning och i praktiken har det visat sig att En cirkulär affärsmodell förutsätter digitalisering, att cirkulära flöden bör organiseras som ett ekosystemliknande samarbete, och att cirkulära affärsmodeller är ömsesidigt beroende av policydriva förändringar och att företag agerar proaktivt. Projektet tar hänsyn till cirkulär transformation på policynivå men koncentreras till möjligheter på företagsnivå.
Avsikten att påvisa hur företag gradvis kan förbättra sina ställningstaganden och riskanalyser som möjliggör framväxandet av cirkulära affärsmodeller. Projektet genomförs som tre arbetspaket:
- Nulägesanalys och kartläggning,
- Analys och identifiering av typer av cirkulära affärsmodeller (innehållande 3 typer av öppna workshops), och
- Kunskapsspridning
Länk till projektsida på Smart Built Environment Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Lars Stehn
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491976
- lars.stehn@ltu.se
- Lars Stehn
Wiebke Reim
- Universitetslektor
- 0920-492079
- wiebke.reim@ltu.se
- Wiebke Reim
Uppdaterad: