ABC i cybersäkerhet för SME
I vårt digitaliserade företagsklimat ökar cyberhot och attacker. Över lag har företag och organisationer relativt begränsad kännedom om olika hot och motåtgärder. Samtidigt görs forskningsinsatser framför allt inom stora företag och organisationer som har helt andra förutsättningar än små- och medelstora företag. Modern teknologi, i det här fallet blockkedjor och artificiell intelligens, har potential att göra cybersäkerhet mer effektiv och mindre resurskrävande. Teknologierna har i sig utmaningar relaterat till småskaliga verksamheter som undersöks i samverkan med IT företag i projektet.
Forskare vid Luleå tekniska universitets campus i Skellefteå och Luleå samarbetar tillsammans för att öka uppmärksamheten, hitta en balans av lämpliga insatser för att stötta SMF med systematisk cybersäkerhet, dvs. Attentiveness, Balance och Contingency, ABC. Få forskningsinsatser fokuserar cybersäkerhet inom de unika förutsättningarna som SMF verksamheter innebär, exempelvis med få anställda, digitaliserad och uppkopplad tillverkning av produkter och tjänster. Generellt köper SMF sina system från tjänsteleverantörer inom IT, många av dessa är i sig SMF. Vid upphandling och inköp av system behövs grundkunskaper inom cybersäkerhet för att beställa system, likväl som det behövs en förståelse för den unika verksamhetens behov för att leverera anpassade säkerhetslösningar.
Målet med projektet är att lägga grunden för forskningsinsatser som adresserar SMF verksamheter samt inspirera utvecklande IT företag att möta SMF behov av färdiga verksamhetsrelevanta säkerhetslösningar. Forskarna bidrar med test- och lärmiljöer där prototyper som inkluderar modern teknologi för effektivare cybersäkerhet kan utvärderas i realistiska fallstudier.
Ahmed Afif Monrat, projektledare och postdoktor i cybersäkerhet, förklarar att teknologier som blockkedjor har stor potential att bidra till att skydda data och information, samt att spårbarheten bidrar till insyn i att informationen inte har manipulerats eller hanterats av utomstående. Det kan däremot vara svårt att avgöra vilken typ av blockkedja som är bäst lämpad för att uppfylla de cybersäkerhetskrav som företag kan ha. Prototyper för realistiska scenarier har utvecklats, demonstrerats och diskuterats tillsammans med projektets målgrupper.
Projektets aktiviteter med att sprida kunskap till en bredare publik är centrala därför arrangeras olika typer av workshops och events. Samverkan och samarbete är vägledande för att säkra nationell cybersäkerhet därför nyttjar projektet synergier med andra forskningsprojekt. Ett exempel är en simuleringsövning med AI genererade realistiska scenarier med mer än 80 deltagare från SMF, kommuner och organisationer inom kritisk infrastruktur. Ett annat är en kunskapsspridningsworkshop med aktörer från Västerbottens inland som genomförs i Lycksele vintern 2025. Projektet kommer även vara medarrangör i CyberNorth, ett årligt event inom cybersäkerhet, som planeras till senvåren 2025.
Finansieras av NorrlandsNavet.
Kontakt: Ahmed Afif Monrat
Deltagande forskare: Johan Lugnet, Åsa Ericson
Kontakt
Ahmed Afif Monrat
- Postdoktor
- 0910-585372
- ahmed.monrat@ltu.se
- Ahmed Afif Monrat
Uppdaterad: