6G SATCOM
6G SATCOM är ett multidisciplinärt forskningscentrum finansierat av Stiftelsen för Strategisk Forskning med inriktning på Hållbar Mobil Autonom och Motståndskraftig 6G SatCom. Centrumet är ett samarbete mellan universitet, forskningsinstitut och ett stort antal specialiserade företag, ihop med flera regioner och myndigheter.
6G-tekniken, som förväntas lanseras kring 2030, kommer att innebära avsevärt ökad nätverkshastighet och stöd för framtidens mest avancerade teknologier, exempelvis realtids-AI. Med hjälp av satelliter kan dessa hastigheter och tjänster nå områden där traditionell nätinfrastruktur inte kan nå.
Målet med centrumet SMART 6GSAT (Sustainable Mobile Autonomous and Resilient 6G SatCom) är att integrera traditionell landbaserad mobilkommunikation och rymdbaserad satellitkommunikation i 6G. Det innebär att mobila enheter smidigt och obemärkt kan byta mellan landbaserade och rymdbaserade nätverk.
Centrumet, som startade i januari 2025, är ett samarbete mellan Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Luleå tekniska universitet, RISE, Institutet för Rymdfysik och ett stort antal företag, ihop med flera regioner och myndigheter. Centrumet stöds även av internationella universitet och företag.
Det omfattande samarbetet innebär att centrumet får tillgång till verkliga data och ger stora möjligheter till bred standardisering och multidisciplinär forskning.
– Det är mycket glädjande att SSF ger Luleå tekniska universitet förtroendet och ansvaret att tillsammans med de andra partnerna utforma nästa generations mobilstandard, säger Jaap Van De Beek, professor i signalbehandling.
Utöver signalbehandling ingår även rymdtekniska system vid Kiruna Rymdcampus och cybersäkerhet i de forskningsområden vid Luleå tekniska universitet som deltar i centrumet.
– Vi ser fram emot att under kommande år lyfta vår forskning inom dessa områden. Visionen är att mobila kommunikationstjänster ska vara sömlöst tillgängliga för alla som har en 6G-enhet, var som helst och när som helst, säger professor Jaap Van De Beek.
För att nå visionen ska forskningen inrikta sig på att förbättra hårdvaran för både 6G-enheter och rymdbaserade satelliter, att utveckla signalbehandlingsmetoder som hanterar stora signalförluster och är robust mot rymdbaserade störningar, att ta fram nätverksteknik som integrerar land- och rymdsystem och att utveckla nya intelligenta applikationer som kombinerar kommunikation, lokalisering och fjärranalys.
Tidsperiod
Januari 2025 - december 2030
Huvudfinansiär
Stiftelsen för Strategisk Forskning
Partners
KTH, RISE, Ericsson, SAAB, Ovzon, Beyond Gravity, Forsway, Satcube, Rymdbolaget SSC, NorthernWave, Primekey, Post- och Telestyrelsen, Institutet för Rymdforskning, EISCAT, Trafikverket, Skogsindustrierna, Region Norbotten, Region Västerbotten, Region Stockholm
Projektledare
KTH
Uppdaterad: