Pantning i offentliga miljöer: Design, beteende och resurseffektivisering
Projektet ”Pantning i offentliga miljöer: Design, beteende och resurseffektivisering” går ut på att med hjälp av design och psykologi studera hur rumslig utformning och andra designverktyg kan användas för att öka tendensen hos människor att panta och skänka sin pant till välgörande ändamål, särskilt i offentliga miljöer. Nu har projektet beviljats 5,1 miljoner kronor från Energimyndigheten, fördelat över åren 2025–2027.
Beteendedesign handlar om att använda kunskap om mänskligt beteende och användarupplevelse för att utforma miljöer, produkter och tjänster på ett sätt som gör det enklare och mer sannolikt att individer agerar på ett önskat positivt sätt, exempelvis för att främja hälsosamma vanor, hållbara livsstilsförändringar eller minska energiförbrukning.
Projektet är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Högskolan i Gävle. Patrik Sörqvist, professor i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle och gästprofessor vid Luleå tekniska universitet är projektledare tillsammans med Åsa Wikberg Nilsson, professor i design vid Luleå tekniska universitet. Planen är att två doktorander ska vara aktiva projektet, en i design vid Luleå tekniska universitet och en i miljövetenskap/psykologi vid Högskolan i Gävle.
Uppdaterad: