Medlemmar
Medlemsländer: Sverige och Belgien.
Sverige
Damill AB
Damill AB är ett svenskt ingenjörsföretag som är specialiserat på mätteknik och maskindiagnostik. Företaget utvecklar och producerar system och tjänster för branscher såsom järnväg, vattenkraft och gruvindustri. Typiska applikationer är tillståndsövervakning, järnvägsvågar och sensorapplikationer baserade på maskinseende. https://www.damill.com/ Länk till annan webbplats.
Uppgifter och mervärde
Damill kan bedöma järnvägstillgångar med hjälp av tillståndsövervakning och prediktivt underhållsschema för att minska koldioxidavtrycket och samtidigt minska kostnaderna.
Strategisk betydelse
Damill deltar för att få insikter om hur man implementerar hållbarhet och miljöpåverkansbedömning i sina nuvarande metoder.
Luleå tekniska universitet
Luleå tekniska universitet (LTU) är ett av få universitet i världen som för närvarande erbjuder utbildning och forskning inom drift- och underhållsteknik. LTU är ett strategiskt kompetenscentrum för infrastruktursektorn, som bedriver forskning och utveckling med fokus på att effektivisera drift och underhåll av järnvägar, gruvor, pappersbruk, processindustri (fordonstillverkning och fordonsdelsproduktion) och byggindustrin. LTU har också erfarenhet av att leda flera nationella och EU-projekt. LTU tillhandahåller en plattform för effektivt tvärvetenskapligt samarbete mellan universitet, företag och myndigheter. Dess roll i projektet är som kunskapsleverantör genom att tillföra sin expertis inom livscykelkostnadsmodellering (LCC), RAMS, prediktiv analys, programmering, affärsmodeller och tillförlitlighets- och underhållsteknik.
Uppgifter och mervärde
LTU kommer att använda forskningsresultat och andra projektutfall i olika scenarier, mestadels utbildning och forskning. I utbildning kommer kandidat-, master- och doktorandprogrammen i underhållsteknik vid LTU att gynnas av den färska och uppdaterade kunskapen från NRPCES när det gäller underhåll av infrastruktur och produktionssystem. När det gäller forskning kommer LTU att utnyttja NRPCES-resultaten i andra linjära tillgångar som kablar, vägar, oljerör etc. vad gäller implementerade teknologier och metoder. Slutligen kommer LTU att vara aktiv i spridning och utforskning av projektets resultat genom olika medel, t.ex. organisera workshops, publicera artiklar i tidskrifter och konferenser, definiera master- och doktorandavhandlingar, organisera sommarskolor etc. LTU kommer att leda två arbetsgrupper som WP1 och WP5 och vara en aktiv deltagare i andra WPs.
Strategisk betydelse
När projektet genomförs och genom att sprida kunskap från projektet till de deltagande industripartnerna, kommer deras konkurrenskraft, kapacitet, samt produktkvalitet och miljöprestanda att stärkas.
Mälardalens universitet
Mälardalens universitet är en kunskapsleverantör i NRPCES genom att tillföra sin expertis inom multivariat dataanalys, datautvinning, prediktiv analys, design och arkitektur av beslutsstödsystem. Inom NRPCES avser Mälardalens Universitet att bidra med forskning och verktygsutveckling av metoder för automatisk förutsägelse och uppskattning av maskiners livslängd med hänsyn till hållbarhetsparametrar. Detta kommer att bidra till bättre energiförbrukning och hållbarhetsplanering av maskiner som används inom olika sektorer i vårt dagliga liv.
Uppgifter och mervärde
MDU leder WP7 om "Projektets spridning, exploatering och marknadsföringsaktiviteter". När det gäller tekniska bidrag ligger det mesta av vårt arbete i WP3 ("Miljöpåverkan och cirkulär ekonomi") och mindre i WP5 ("Ekonomisk ersättningstid (ERT) modellutveckling"). I dessa WPs bidrar vi till uppgifter T3.1, T3.2, T3.4, T3.5 och T5.2. MDU kommer att tillföra värde i NRPCES genom vår kunskapsbildning om KPI för övervakning och miljöpåverkansbedömning. Dessutom kommer vi att tillföra expertis om faktorer som påverkar den optimala ersättningstiden för maskiner samt utsläpps- och livscykelkostnadsberäkningar.
Strategisk betydelse
MDU är ett av de mest kända universiteten i Sverige för industrirelevant forskning. MDH har en historik av att framgångsrikt slutföra flera ITEA-projekt, såsom ATAC, TIMMO-2-USE, ASSUME och TESTOMAT. NRPCES representerar en naturlig förlängning av vår portfölj av industrirelevant forskning som stöder nära samproduktion med industrin. Förutom internationella projekt pågår ett nära relaterat projekt som finansieras av Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling om ämnet "sekundär livscykelhantering av elfordonsbatterier". MDH planerar att utöka den kunskap som erhållits i detta projekt för att utforma en automatisk lösning som kan uppskatta och förutsäga maskiners och komponenters livslängd med noggrannhet och med hänsyn till nödvändiga hållbarhetsfaktorer.
Predge AB
Predge levererar en sofistikerad beslutsstödstjänst för drift och underhåll av både rullande materiel och järnvägsinfrastruktur. Genom att utnyttja befintliga datakällor förutsägs fel på tillgångar, den återstående nyttjandetiden kvantifieras och handlingsbara insikter tillhandahålls. Vår metod är unik, eftersom den kombinerar domänkunskap, första principer och AI i analysen för att generera handlingsbara insikter. Datakällor inkluderar tillståndsdata från wayside-övervakningsutrustning såsom hjulstötskrafter, akustik, varma hjul, varma hjullager och hjulprofildata. Lösningen utnyttjar olika andra datakällor från kunden relaterade till drift och underhåll för en mer holistisk syn på tillgångsnedbrytning. Det kan också inkludera bedömningar och inspektionsdata av underhållspersonal. www.predge.se Länk till annan webbplats.
Uppgifter och mervärde
Predge kan optimera renovering och ersättning av tillgångsanalys med hjälp av tillstånd
Belgien
Sirris
Sirris är ett belgiskt privat kollektivt forskningscenter grundat 1949 av Agoria, den sektorsövergripande federationen för den belgiska teknikindustrin. Det har cirka 2 500 medlemsföretag, från små och medelstora företag till multinationella företag (> 95% SME), verksamma inom 13 teknologiska sektorer. Sirris uppdrag är att förbättra konkurrenskraften hos sina medlemsföretag genom teknik och innovation. Det har för närvarande cirka 140 anställda inom flera expertisområden: artificiell intelligens, programvaruteknik, mekatronik, material, hållbarhet, avancerad tillverkning. Teamet av interna experter fokuserar på kunskapsförvärv (grundläggande och tillämpad forskning) och kunskapsöverföring (industriella projekt). www.sirris.be Länk till annan webbplats.
Uppgifter och mervärde
Sirris kommer främst att vara involverade i uppgifter relaterade till datainsamling och datamodellering. Vi kommer att tillföra vår kunskap om att utforska inflytelserika faktorer på livscykelkostnadsdrivare och hur man minskar koldioxidavtrycket. Vi kommer vidare att tillhandahålla kunskap relaterad till precisionsbearbetning vilket kommer att vara fördelaktigt med avseende på renovering och ersättningstid. Dessutom kommer vi att bidra med vår input och utföra forskning om plattformsarkitektur och säker plattformsdesign.
Strategisk betydelse
Beräkningen av koldioxidavtryck kommer att bli allt viktigare för tillverkningsföretag i framtiden, med tanke på FitFor55 och den europeiska gröna given. Med detta projekt kommer vi att vara föregångare i den belgiska och europeiska landskapet och kunna överföra vår kunskap till den bredare tillverkningsindustrin.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning