Våra forskare
Ett antal skickliga forskare gör sin forskning för att utveckla ett nytt beslutsstödssystem för ersättningspolitiken.
Amir Garmabaki
Biträdande professor, avdelningen för drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, Luleå tekniska universitet
Amir Garmabakis huvudsakliga vetenskapliga intressen kretsar kring optimering och statistisk dataanalys avseende tillförlitlighet, tillgänglighet, underhållbarhet och säkerhet, underhållsmodellering, uppskattning av återstående livslängd, bedömning av mjukvarans tillförlitlighet (teknik för flera uppgraderingar) och klimatförändringar.
Wolfgang Birk
CTO & Professor of Automatic Control, Predge
Wolfgang har en civilingenjörsexamen i elektroteknik från Saarlands universitet (1997), en doktorsexamen i automatisk reglering från Luleå tekniska universitet (2002) och blev professor i automatisk reglering år 2015. Han har erfarenhet av utveckling av system för tillståndsövervakning, processkontrollsystem för resurseffektivitet samt aktiva säkerhetssystem inom fordonssektorn. Hans forskningsarbete har resulterat i reglerings- och övervakningslösningar inom flera olika industrier. Inom järnvägssektorn är hans huvudsakliga intresse och expertis användningen av system för tillståndsövervakning ombord, längs banan och på spåren för drift- och underhållsövervakning.
Ahmad Kasraei
Postdoktor, avdelningen för drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, Luleå tekniska universitet
Ahmad är en forskare specialiserad på klimatresiliens och tillförlitlighet, tillgänglighet, underhållbarhet och säkerhet (RAMS) applikationer, driven av en passion för hållbar stadsutveckling som bekämpar extrema klimatförhållanden. Genom att samarbeta med olika transportkonsultföretag har han framgångsrikt lett olika kvalitativa och kvantitativa forskningsprojekt.
Ahmads forskningsprinciper är rotade i en djup övertygelse om att stadsägodelar och infrastrukturer kan omformas och hanteras på ett innovativt sätt för att säkerställa hållbarhet, kvalitet och effektivitet, särskilt i mötet med klimatförändringarnas utmaningar.
Under de senaste åren har han ägnat sin expertis åt att utforska avancerade datadrivna beslutsfattande metoder, utveckla prediktiva modeller och undersöka RAMS-koncept inom ramen för utvecklande klimatförändringsscenarier (Representative Concentration Pathways [RCPs]/Shared Socioeconomic Pathways [SSPs]).
Vinit Parida
Professor, avdelningen för industriell ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, Luleå tekniska universitet.
Vinits forskningsintressen inkluderar digital transformation, affärsmodellinnovation, organisatoriska förmågor, bildning av industriella ekosystem och cirkulär ekonomi. Han arbetar i nära samarbete med flera stora företag (t.ex. ABB, Boliden, Epiroc, Ericsson, Komatsu Forest, SCA, Scania, Siemens) och stödjer även utvecklingen av små och medelstora företag inom tillverknings- och högteknologiska industrier. Hans forskningsresultat har publicerats i över 200 ledande internationella peer-reviewed tidskrifter, konferenser, bokkapitel och industriella/poplärvetenskapliga publikationer. Dessutom är Vinit Associate Editor för Journal of Business Research, medlem av det svenska ministeriets högnivågrupp för digital transformation av svensk industri och vetenskaplig ledare för NorrlandsNavet – ett Kamprad Family Foundation Center för tillväxt och innovation hos små och medelstora företag i norra Sverige.
Patricia Carolina Garcia Martin
Postdoktor, avdelningen för industriell ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, Luleå tekniska universitet.
Patricia arbetar med akademiker, globala industriföretag och små företag för att stödja organisatorisk tillväxt genom implementering av digitala teknologier i samarbete med ekosystempartners. Patricia är delaktig i flera forskningsprojekt som syftar till att utveckla svenska B2B-företags förmåga att kommersialisera digitalt drivna innovativa lösningar på nationella och internationella marknader.
Hennes forskningsintressen inkluderar digitalisering, affärsmodellinnovation, uppskalning av digitala lösningar, hållbarhet och cirkulär ekonomi samt ekosystemssamarbete.
Veronica Jägare
Biträdande verksamhetledare för Järnvägstekniskt centrum (JVTC), avdelningen för drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, Luleå tekniska universitet.
Veronica Jägare har varit biträdande föreståndare för Luleå Railway Research Center (JVTC) vid Luleå tekniska universitet sedan 2010. Hon har en doktorsexamen i drift- och underhållsteknik. Hon var projektledare för ePilot - ett stort tvärindustriellt projekt som arbetade för att möjliggöra digitalisering av järnvägsunderhåll, ett projekt som tilldelades en plats på IVA 100-listan.
Hennes forskningsprofil bygger på det uttalade behovet av att bättre förstå hur ny teknik, som förväntas skapa stora fördelar och förbättringar, kan anpassas, implementeras och integreras inom järnvägsindustrin.
Mohammadreza Ganji
Postdoktor, avdelningen för drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, Luleå tekniska universitet.
Mohammadreza är en forskare med fokus på klimatanpassade infrastrukturer, inklusive vägar och järnvägar. Hans forskning är inriktad på att utveckla en datadriven metod för att integrera klimatpåverkan i valet av underhålls- och reparationstrategier för att skapa mer motståndskraftiga och hållbara infrastrukturer.
Med över tio års erfarenhet och en gedigen utbildningsbakgrund inom byggteknik har Mohammadrezas entusiasm för transportinfrastruktur lett honom att delta i flera storskaliga projekt.
Seyedehnarjes Mahdavinasab
Postdoktor, avdelningen för drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, Luleå tekniska universitet.
Narges är en dedikerad forskare specialiserad inom tillförlitlighetsingenjörskap, energieffektiv schemaläggning i tillverkningssystem och underhållsstrategier.
Hon har en stark passion för artificiell intelligens och maskininlärning och tillämpar dessa teknologier för att förutsäga och förbättra järnvägens tillförlitlighet. För närvarande fokuserar hon på växlar och korsningar (S&C) i järnvägar, med målet att identifiera förebyggande underhållsstrategier genom utvärdering av tillförlitlighet, tillgänglighet, underhåll och hållbarhet (RAMS), samt livscykelkostnads (LCC) parametrar.
Olivier Caelen är maskininlärningsforskare på Sirris. Hans akademiska bakgrund inkluderar två magisterexamen i statistik och datavetenskap, samt en doktorsexamen i maskininlärning.
Innan han började på Sirris arbetade Olivier över ett decennium inom datavetenskap och maskininlärning inom olika branscher. Han fokuserade på att upptäcka kreditkortsbedrägerier och tekniker för maskininlärning för upptäckt av anomalier i flera år, och arbetade sedan som en ledande dataforskare i projekt relaterade till churn-detektering, merförsäljning och korsförsäljning. Därefter ledde Olivier datavetenskapliga ansträngningar främst med fokus på optimering av försörjningskedjan.
Utöver sin yrkesroll undervisar Olivier även i kurser om maskininlärning och djupinlärning på universitet. Han är medförfattare till mer än 45 peer-reviewed vetenskapliga artiklar och medförfattare till boken "Developing Apps with GPT-4 and ChatGPT", publicerad av O'Reilly Media.
Michiel De Vis
Data Scientist, Data and artificial intelligence competence lab (EluciDATA Lab), Sirris
Michiel är en datavetenskapsman med bakgrund inom AI och maskininlärning. Han har erfarenhet av olika ämnen, inklusive prognostisering av energiförbrukning, och utforskar för närvarande användningen av energiuppdelning för bättre övervakning av apparaters förbrukningsmönster.
Robbert Verbeke
Senior Data Scientist, Data and artificial intelligence competence lab (EluciDATA Lab), Sirris
Sarah Klein
Senior Data Scientist, Data and artificial intelligence competence lab (EluciDATA Lab), Sirris
Sarah är en erfaren datavetenskapskvinna som arbetar med tillämpad forskning för den belgiska teknologiindustrin. Hennes fokus ligger på processanalys, hållbar tillverkning och tekniker för integritetsskydd i distribuerade system.
Tom Jacobs
Senior Engineer Precision Manufacturing, Sirris
Tom Jacobs har 18 års erfarenhet av konsultation och forskning inom bearbetningsprocesser. Han är engagerad i användningen av dataanalys för att förutsäga bearbetningsprocesser. Tidigare har han deltagit i europeiska forskningsprojekt för att förbättra livscykeln för verktygsmaskiner och bearbetningsprocesser med hjälp av insikter om energiförbrukning, livscykelbedömningar och livscykelkostnader. Han är involverad i detta projekt genom att definiera och leda användningsfall för bearbetning samt genom forskning om hur underhållsstrategier i en bearbetningsmiljö utformas.
Samuel Milton
Engineer Precision Manufacturing, Sirris
Samuel Milton är expert och utför forskning kring att förutsäga och utforma modeller för bearbetningsprocesser, bland annat för simulering och att hitta de mest (ekonomiskt) optimerade skärningsförhållandena. Han är involverad i detta projekt genom att analysera och tolka resultat från användningsfall om energi- och underhållsdata samt genom att utföra forskning inom bakgrundsinformationen.
Johan Öhman
Analytics Developer, Predge
Som analyticsutvecklare på Predge utvecklar Johan nya lösningar för prediktivt underhåll och undersöker deras effektivitet. Han har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik (2015) från Luleå tekniska universitet och en doktorsexamen i experimentell mekanik (2020), även den från Luleå tekniska universitet. Hans forskningsintressen omfattar fysikbaserad och datadriven modellering av industriella system.
Vanessa Meulenberg
Analytics Developer, Predge
Vanessa är en analyticsutvecklare och projektledare på Predge AB. Hon avslutade sin kandidatexamen i flygteknik vid Inholland University of Applied Sciences och sin masterexamen i kompositmaterial vid Luleå tekniska universitet.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning