
Alberto Vomiero, professor och ämnesföreträdare, föreläste under firandet.
Tio år av experimentell fysik firades i Luleå
Internationella gäster, framtidens energiteknologier och ett decennium av forskningsframsteg uppmärksammades när ämnet experimentell fysik firade tio år vid Luleå tekniska universitet.
Under en heldag med föreläsningar, samtal och tillbakablickar firades att det gått tio år sedan forskningsämnet experimentell fysik etablerades vid Luleå tekniska universitet. Sedan starten 2014 har forskargruppen vuxit till en internationellt erkänd forskningsmiljö som bidrar till den globala utvecklingen inom områden som nanomaterial för förnybar energi, svepsondmikroskopi och högtrycksspektroskopi. Med över 250 publicerade vetenskapliga artiklar har gruppen etablerat ett omfattande internationellt nätverk med fokus på hållbara material- och energilösningar.
– Det är ett viktigt jubileum för oss. Det som började som ett nytt forskningsämne har utvecklats till en internationell aktör med starka samarbeten och ett tydligt fokus på hållbarhet. Denna utveckling har även haft en positiv inverkan på vår grundutbildning, säger Nils Almqvist, professor i experimentell fysik vid Luleå tekniska universitet.
Forskning i gränslandet mellan ljus och materia
Forskningen inom experimentell fysik vid Luleå tekniska universitet sker i skärningspunkten mellan materialvetenskap, energi och kvantmekanik. Ett centralt fokus ligger på hur avancerade nanomaterial kan användas i solceller, fotokatalys och vattensönderdelning – teknologier som är avgörande för en hållbar framtid. Genom att undersöka hur ljus interagerar med olika material på nanonivå utvecklar forskarna lösningar för effektivare och mer miljövänliga system för energikonvertering.
– Experimentell fysik är en plattform för innovation där vi försöker förstå och förbättra processer som är avgörande för framtidens energisystem, säger Isabella Concina, professor i experimentell fysik.
Forskargruppens arbete spänner över ett brett spektrum av material – från nanostrukturerade metalloxider och sulfider till hybridstrukturer med grafenderivat och högentropisystem. Genom avancerade tekniker som tidsupplöst fotoluminiscens, AFM-mikroskopi och elektrokemiska mätningar undersöks materialens egenskaper in i minsta detalj. Målet är att utveckla robusta och kostnadseffektiva lösningar för solenergi, organisk katalys och fotoelektrokemisk vattensönderdelning.
– Vi är särskilt intresserade av hur nanomaterial kan användas för att omvandla ljus till kemisk eller elektrisk energi på ett så effektivt sätt som möjligt, säger Shujie You, universitetslektor i experimentell fysik.

Ett jubileum med global prägel
Jubileet ägde rum den 8 april på universitetsområdet och samlade gäster från både Sverige och utlandet. Bland föreläsarna fanns representanter från Uppsala universitet, Ca’ Foscariuniversitetet i Venedig, universitetet i Trieste och University of Milano-Bicocca. Även UNESCO Sverige och Kempestiftelserna deltog under dagen.
I samband med jubileet lanserades också officiellt UNESCO-stolen Aid4GEA – Technologies and Materials for Green and Energy Applications. Stolen är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Ca’ Foscariuniversitetet och syftar till att främja internationell forskning och kunskapsutbyte inom hållbara material och energiteknologier.
– Det här jubileet markerar inte bara tio framgångsrika år, utan också början på en ny fas där vi stärker vår globala närvaro genom UNESCO-stolen, säger Alberto Vomiero, ämnesföreträdare och professor i experimentell fysik vid Luleå tekniska universitet.
Uppdaterad: