
Luleå tekniska universitet deltar i nytt projekt om flexibla och lågtemperaturbatterier
Forskningsämnet Chemistry of Interfaces är en av deltagarna i ett nytt Interreg Aurora-projekt som syftar till att utveckla fluorfria elektrolyter för batterier som arbetar vid låga temperaturer.
Forskningsprojektet, som har titeln "Flexible and Sustainable Solid-State Batteries for Cold-Weather Electronic Applications", är ett samarbete mellan forskare vid Mittuniversitetet, Uleåborgs universitet och Luleå tekniska universitet (LTU).
Batterier för extrema förhållanden
Detta nya projekt syftar till att skapa innovativa flexibla batterier som kan fungera vid så låga temperaturer som -40°C. I detta sammanhang är utvecklingen av nya elektrolyter avgörande eftersom de konventionella elektrolyterna inte fungerar vid så låga temperaturer. Detta beror på att jontransporten i batterielektrolyter minskar under kalla förhållanden, vilket påverkar batteriernas effektleverans negativt. Lösningen innebär innovativa material och tillverkningsmetoder som gör batterierna både flexibla och funktionella i tuffa miljöer. Dessa batterier skulle potentiellt kunna användas i flexibla skärmar och bärbar elektronik, till exempel sensorer som mäter rörelse, puls eller svett.
Luleå tekniska universitets roll är att utveckla töjbara jongelelektrolyter som är kompatibla med de anoder och katoder som kommer att utvecklas av de andra parterna. Vi siktar på att skapa flexibla och töjbara fluorfria jongelelektrolyter med hjälp av lättillgängliga grönare prekursorer som kan ge hög jonledningsförmåga vid lägre temperaturer, förklarar professor Faiz Ullah Shah.
Ett nordiskt samarbete
Projektet är ett samarbete mellan LTU, Mittuniversitetet och två forskargrupper vid Uleåborgs universitet, som också fungerar som projektkoordinator. Dessutom är fem företag involverade i uppföljningen av projektet, varav två är knutna till Mittuniversitetet. Varje universitet bidrar med sin expertis: Mittuniversitetet fokuserar på anoder, Uleåborg på katoder och trycktekniker och LTU på fluorfria töjbara jongelelektrolyter.
Finansiering och framtidsutsikter
Projektet har en budget på cirka 10 miljoner kronor, där Luleå tekniska universitet står för cirka en fjärdedel av totalsumman.
Det här projektet är ett utmärkt tillfälle för oss att bidra till de tekniska framstegen inom flexibel lågtemperaturbatteriteknik samt att stärka det nordiska forskningssamarbetet, avslutar professor Faiz Ullah Shah.
Kontaktpersoner
Projektledare
Projektmedlemmar
Finansiär

Uppdaterad: