Handgjort och hemodlat – detaljhandelsinsikter i svensk gör-det-själv-konsumentkultur
Att utforska gör-det-själv-konsumentkulturen har blivit alltmer relevant på grund av de senaste globala förändringarna, inklusive COVID-19-pandemin, eskalerande levnadskostnader och ett ökat fokus på hållbarhet.
Detta projekt syftar till att undersöka den holistiska effekten av gör-det-själv-praxis på detaljhandelsmarknaden i Sverige, ett land som är känt för sitt banbrytande gör-det själv-tänkande. Genom att undersöka motiv och resultat av det svenska gör-det själv-tänkandet, inklusive begrepp som prosumption och seriös fritid, kommer forskningen att bidra till kunskapsproduktion inom konsument- och handelsområdet och överbrygga ett gap i förståelsen av gör-det-själv-kulturens inverkan på detaljhandeln i Sverige. Genom att göra detta syftar forskningen till att, inte bara överbrygga den akademiska klyftan, utan också erbjuda värdefulla insikter för detaljhandeln om nuvarande svenska konsumentpreferenser och framväxande trender, vilket underlättar utvecklingen av riktade produkter och tjänster för att tillgodose gör-det-själv-konsumenternas behov.
Mål
Projektet kommer att fokusera på att fylla en kunskapslucka gällande svenska konsumenters gör-det-själv-beteenden genom att undersöka deras motiv, preferenser och hållbarhetsaspekter under hela gör-det-själv--resan. Till forskningsmålen hör att få en marknadsförståelse för konsumentresan och bevekelsegrunderna för gör-det-själv-aktiviteter. Ett annat mål är att identifiera olika konsumentsegment inom gör-det-själv-kulturen baserat på deras specifika behov och preferenser. Ytterligare ett mål är att undersöka vilken roll digitala plattformar och online-grupper spelar för att forma konsumentresan inom gör-det-själv-kulturen. Slutligen, att utvärdera vikten av hållbarhets- och miljöhänsyn i hela beslutsprocessen för gör-det-själv-köp.
Projektets omfattning och data
Projektet kommer att använda en blandning av kvalitativa och kvantitativa metoder för att analysera svenska gör det själv-konsumenters beteenden, med fokus på de praktiska, kreativa och hållbarhetsmässiga aspekter av gör-det-själv. Datainsamlingen kommer att omfatta insamling av gör-det-själv-känslor på nätet, observation av beteenden i realtid genom journalföring och kvantifiering av konsumentattityder via enkäter. Intervjuer och forskning med hjälp av fokusgrupper kommer att genomföras för att ytterligare utforska bevekelsegrunderna, särskilt när det gäller hållbarhet. Studien baseras på teorier om samskapande av värde, prosumption och seriös fritid för att betona samarbete mellan återförsäljare och konsumenter och därigenom informera om anpassningsbara detaljhandelsstrategier för den växande svenska gör-det-själv-marknaden.
Finansiär: Hakon Swenson
Projektperiod: februari 2025 – januari 2028
Kontakt
Jeandri Robertson
- Associate Professor
- 0920-492408
- jeandri.robertson@ltu.se
- Jeandri Robertson
Anna Näppä
- Senior Lecturer
- 0920-491763
- anna.nappa@ltu.se
- Anna Näppä
Uppdaterad: