PERSEPHONE: Autonom prospektering och utvinning av djupa mineralfyndigheter
Den kontinuerliga ansträngningen och den ökade efterfrågan på råvaror leder till att gruvbolagen måste bryta mineraler på större djup. Denna trend utmanar den nuvarande gruvdriften och de befintliga traditionella teknikerna för att bibehålla lönsamheten, samtidigt som man uppnår den senaste miljövisionen i den gröna given och tryggar säkerheten för de anställda. En viktig faktor för att möta dessa utmaningar och främja en hållbar utveckling av gruvindustrin är utveckling och användning av innovativ teknik för resurseffektiv utvinning av EU:s råvaror, samt gruvnära prospektering av kritiska råvaror i malmkroppar som för närvarande inte utvinns i befintliga eller övergivna gruvor.
PERSEPHONE syftar till att ta itu med dessa utmaningar genom att utveckla banbrytande teknik för att tänja på gränserna för EU:s gruvindustri och skapa autonom och integrerad kapacitet för gruvnära prospektering för att komma åt djupa fyndigheter av kritiska råvaror genom svåråtkomliga djupa och övergivna gruvor. Det övergripande konceptet och visionen för PERSEPHONE kommer att uppnås genom att minska storleken på gruvmaskiner som för närvarande är anpassade till den mänskliga skalan och bygga in autonomi för riskmedveten navigering och fullständig digitalisering av utvinningsprocessen genom skapande av digitala tvillingar och validering av viktiga möjliggörande tekniker på TRL 5. Dessutom introducerar PERSEPHONE helt nya tillvägagångssätt för kärnanalys online nära gruvprospektering och övergripande integration av relaterad dataanalys till gruvexpansionen. PERSEPHONE gör det möjligt att främja en grön omställning genom att minska kostnaderna och avfallet som genereras från djupa gruvoperationer och främja visionen om noll mänsklig närvaro i mycket farliga områden. Detta gör det möjligt att uppnå PERSEPHONE:s övergripande mål att digitalisera och automatisera värdekedjan för utvinning genom att skapa nya koncept för energieffektiva autonoma borrmaskiner med avancerade perceptionsfunktioner för navigering, ortdrivning och kärnutvinning, vilket möjliggör datadriven digital tvillingskapande och geologisk modellering för ytterligare förbättrat beslutsstöd och optimal utvinningsplanering.
Detta projekt har fått finansiering från Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon Europe enligt Grant Agreement No.101138451.
För mer information hänvisas till https://www.persephone-mining.eu/. Länk till annan webbplats.
Forskare från Luleå tekniska universitet
- George Nikolakopoulos
- Anton Koval
- Pär-Erik Martinsson
- Sumeet Gajanan Satpute
- Glacialle Tiu
- Christina Wanhainen
- Nils Jansson
Kontakt
Glacialle Tiu
- Postdoktor
- 0920-493237
- glacialle.tiu@ltu.se
- Glacialle Tiu
Uppdaterad: