FINAST arbetspaket
FINAST-projektet (Forskning och Innovation i Norrbotten för Avancerad Grön Stålframställning och Tillverkning) är inriktat på att främja klimatneutral stålproduktion och användning. Genom samarbete mellan industri- och akademipartners adresserar projektet viktiga innovations- och hållbarhetsfrågor inom stålframställningsprocesser.
AP0: Projektledning
Detta arbetspaket omfattar övergripande ledning, samordning och administrativa insatser som är nödvändiga för att säkerställa att projektets mål uppnås enligt tidsplanen, samt för att underlätta ett smidigt samarbete mellan deltagarna.
AP1: Tillverkningsprocesser och Komponentprestanda
AP1 fokuserar på tillverkningsprocesskedjan efter stålproduktionen, med målet att maximera värdet av grönt stål i produktionen av hållbara komponenter för slutanvändare. Genom att förbättra tillverkningsprocessernas prestanda strävar detta arbetspaket efter att optimera fördelarna med klimatneutralt stål.
Detta arbetspaket fokuserar på utveckling av gröna stålmaterial och tillverkningsprocesser. Här inkluderas aktiviteter som:
- Mikrostrukturanalys (1.1): Förstå hur processer påverkar stålets egenskaper.
- Vätgasanvändning (1.2): Utforska hur vätgas påverkar metallegeringar.
- Predikteringsverktyg för utmattning (1.3): Optimera komponentprestanda genom simulering.
- Gröna smörjmedel (1.4): Ersätta fossila smörjmedel med hållbara alternativ.
- Modellering av materialegenskaper (1.5): Utveckla prediktiva materialmodeller.
- Tillverkningssimulering i vätemiljö (1.6): Simulera processer för att förutse egenskaper hos fossilfria stållegeringar.
AP2: System och Processer i en Fossilfri Värdekedja
AP2 är inriktat på att uppnå fossilfri stålproduktion och fokuserar på forskning och utveckling för resurseffektiv tillverkning. Detta arbetspaket prioriterar integrationen av vätgas och biobaserade råmaterial i stålframställningsprocesserna, vilket är viktiga steg mot en hållbar och miljövänlig industri.
Detta arbetspaket är inriktat på att skapa resurseffektiva, fossilfria stålframställningsprocesser med vätgas och biobaserade råvaror, inkluderande:
- Systemanalys och industriell symbios (2.1): Undersöker cirkulära lösningar och integrerade industrisystem.
- Biomassaomvandling (2.2): Utvecklar kunskap om hur biomassa omvandlas till biokol och syntesgas
- Biokol i ljusbågsugn (2.3): Analyserar hur biokol kan användas istället för fossilt kol.
- Vätgasapplikationer (2.4): Utforskar framtida användningar av vätgas inom stålindustrin.
- Vätgassäkerhet (2.5): Fokus på säkerhet inom vätgasdrivna processer.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning