
Helhetsperspektiv på biokolförsörjningen för fossilfritt stål
Luleå tekniska universitet deltar i utvecklingen mot en fossilfri stålindustri. I ett delprojekt inom FINAST undersöker förutsättningar för att försörja biogent kol från skogsindustrins restprodukter som ersättning till fossilt kol i stålproduktionen.
Delprojektet inom FINAST syftar till att få en ökad helhetsförståelse för hur det biogena kolet kostnadseffektivt kan produceras och levereras för ståltillverkning.
– En viktig fråga är vart produktionen av biokol bör lokaliseras - där råvaran finns eller där biokolet används? Bör produktionsanläggningen vara helt fristående eller finns det fördelar med att integrera processen i befintliga industrier? I sådana fall, är stålverk eller skogsindustri bäst lämpad, säger Joakim Lundgren, professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet och ledare av delprojektet.
Doktoranden Jim Allansson vid Avdelningen för Energivetenskap utvecklar modelleringsverktyg för att optimera logistik, utvärdera integrationsmöjligheter och beräkna kostnader för att skapa en hållbar försörjningskedja.
Med en ökande konkurrens om förnybara resurser är det också viktigt att förstå möjliga effekter på den befintliga marknaden för skogsbiomassa.
– Vårt mål är att inte bara lösa tekniska utmaningar utan också skapa en helhetssyn på försörjningen av biokol för ståltillverkning, avslutar Joakim Lundgren.
FINAST omfattar totalt 11 delprojekt inom två arbetspaket, med syftet att möjliggöra en fossilfri stålindustri och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft globalt.
Uppdaterad: