
TCP/Indeterminate Place Quartet: Mattias Petersson, Federico Visi, Robert Ek, Stefan Östersjö. Foto: Nikolaus Brade
Den obestämda platsens musik
Den obestämda platsens musik: telematiskt framförande och komposition som väver samman fysiska och virtuella platser
Detta treåriga forskningsprojektprojekt, finansierat av Vetenskapsrådet, genomförs av medlemmar i forskningsklustret GEMM på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet. Projektet utforskar hur nätverksteknologier skapar och möjliggör nya relationer mellan musiker, instrument och virtuella och fysiska rum.
Med olika digitala instrument och redskap spelar TCP/IP Quartet och koreografen Åsa Unander-Scharin vid Luleå tekniska universitet på digitalt styrbara orglar. Varje rum där dessa instrument finns har specifika akustiska kvalitéer. När dessa rum kopplas samman med nätverksteknologier uppstår ensammansmältning av akustiska egenskaper och instrumentens klanger. Härigenom kan projektet söka förstå det fenomen som redan telefonen skapar, upplevelsen av att vara närvarande på mer än en plats samtidigt. Projektet studerar kompositoriska och performativa tekniker för att skapa musik för platser som uppstår i kombinationen av fysiska rum i en tredje obestämd plats.
Varje del i projektet är utformat som en långsträcktundersökning i ett forskningslaboratorium. Här utgör fenomenologisk variation en metod för att just utforska människans upplevelse av teknologierna och deras inneboende möjligheter. Som ett led i metodutveckling för konstnärlig forskning kombinerar projektet olika metoder byggda på musikerns lyssnande, och hur dessa kan kombineras i en gestaltande utforskning i en specifikt designad undersökande miljö, ett konstnärligt forskningslaboratorium.
TCP/Indeterminate Place Quartet
Stefan Östersjö, MIDI-guitar and interaction design
Federico Visi, gesture controllers and interaction design
Robert Ek, extended clarinet and interaction design
Mattias Petersson, live-coding and interaction design
Videor
- NIME 2021, R1
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Acusticum, jan 2021
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Papers
- Harlow, R., Petersson, M., Ek, R., Visi, F., & Östersjö, S. (2021). Global Hyperorgan: a platform for telematic musicking and research
Länk till annan webbplats.. NIME 2021.
- Petersson, M. (2023). Live Coding the Global Hyperorgan: The Paragraph environment in the indeterminate place
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Organised Sound, 28(2), 206-217. doi:10.1017/S1355771823000377
Uppdaterad: