Safewards - Ett stöd för patienters återhämtning i psykiatrisk heldygnsvård?
Safewards är en förklaringsmodell och ett interventionsprogram utvecklat i Storbritannien som syftar till att minska antalet tvångsåtgärder inom psykiatrisk heldygnsvård. Modellen i sig har utvecklats och i ökad utsträckning kommit att beröra frågor om kvalitet och mening i vården i en bredare bemärkelse. Därmed har frågor om modellens betydelse i relation till andra aspekter av psykiatrisk heldygnsvård fått ökad aktualitet och betydelse.
En sådan fråga är vilken potential Safewards har att bidra till utveckling av personcentrerad och inkluderande psykiatrisk heldygnsvård är att utgå från återhämtningsmodellen. Denna omfattar principer, värderingar och arbetssätt som betonar vikten av att personer har en aktiv roll i sin egen återhämtning (eng. recovery) och lyfter betydelsen av samhörighet, hopp, identitet, mening och egenmakt. Modellen har nu börjat få spridning i Sverige där implementering av Safewards pågår i åtta regioner inklusive Region Norrbotten, och ytterligare fem har fått en första introduktion av modellen. Inom Safewards Sverige-projektet bedrivs ett antal forskningsstudier som syftar till att svara på frågor kring hur införande av Safewards påverkar förekomst av hot, våld och tvångsåtgärder i svensk psykiatrisk heldygnsvård och vilka implementeringsstrategier som är mest framgångsrika. I det här beskrivna projektet vill vi fokusera på Safewards potential att bidra till utvecklingen av en personcentrerad och inkluderande vård som stödjer återhämtning.
Detta doktorandprojekt ingår i forskarskolan Nära vård Öppnas i nytt fönster. som är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten.
Deltagande forskare från LTU:
Externa projektmedlemmar:
- Johanna Salberg, Röda korsets högskola
- Veikko Pelto-Piri, Region Örebro
- Ursula Werneke, Region Norrbotten/Umeå universitet
Uppdaterad: