Sambandet mellan psykologiska faktorer och användning av sociala medier
Vill du vara med och delta i ett forskningsprojekt om sociala medier och psykisk hälsa? Studien kommer att innefatta frågor om användandet av sociala medier, problematisk användning av sociala medier, psykisk ohälsa (inklusive depression, ångest och ADHD), personlighet, livskvalitet och sömnvanor.
Vill du delta i en studie om sociala medier och psykisk hälsa?
Vi söker deltagare till en forskningsstudie som undersöker sambandet mellan psykologiska faktorer och användning av sociala medier.
- Har du 10–20 minuter över?
- Är du 15 år eller äldre och använder sociala medier?
- Talar och förstår du svenska flytande?
Då är du varmt välkommen att delta i vår studie!
Varför denna studie?
Sociala medier är idag en självklar del av många människors vardag och används för att hålla kontakt, dela upplevelser och hitta gemenskap. För många är det en källa till glädje och underhållning – något som tidigare forskning bekräftar.
Samtidigt visar studier att överdriven användning kan ha negativa effekter för vissa individer, som till exempel:
– Ökad stress och ångest
– Sömnproblem
– Depression
– Försämrat socialt liv offline
Syftet med vår studie är att:
- Utvärdera om dagens mätverktyg för att identifiera problematisk sociala medier-användning är tillförlitliga
- Identifiera risk- och skyddsfaktorer som påverkar hur vi använder sociala medier
Vill du vara med och bidra till viktig forskning?
📲 Klicka här för att delta Länk till annan webbplats.
Ditt deltagande är helt anonymt, och du kan när som helst avbryta utan att ange orsak.
Vad är det för ett projekt och varför vill ni att jag ska delta?
Att använda sociala medier är en av de vanligaste aktiviteterna i världen idag och erbjuder människor möjligheter att koppla upp sig, dela upplevelser och hålla kontakt med nära och kära. För många ger sociala medier glädje, en känsla av gemenskap eller underhållning, något som även stöds av tidigare forskning. Men trots alla dessa positiva aspekter kan överdriven användning av sociala medier leda till negativa konsekvenser för vissa individer. Det kan till exempel resultera i sämre psykisk hälsa, ökad ångest eller depression, sömnproblem, och påverkan på det sociala livet utanför skärmen.
Syftet med den här studien är att se om de mätverktyg som används idag för att upptäcka problematisk sociala medier-användning fungerar bra och mäter rätt saker, samt undersöka risk- och skyddsfaktorer som bidrar till problematisk och icke-problematisk sociala medier-användning. Vi söker efter alla personer över 15 år, talar svenska och som använder sig av sociala medier.
Forskningshuvudman för projektet är Luleå tekniska universitet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet. Ansökan är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.
Tack för att du hjälper oss att förstå mer om sociala medier och psykisk hälsa!
Kontakt
Christian Bäcklund
- Gästforskare
- 0920-491449
- christian.backlund@ltu.se
- Christian Bäcklund
Uppdaterad: