Möjligheter till, och hinder för, kollektivt handlande i svensk vildsvinsförvaltning
Att förvalta en rörlig resurs – Möjligheter till, och hinder för, kollektivt handlande i svensk vildsvinsförvaltning
Hur kan en effektiv och legitim förvaltning av en rörlig resurs skapas och hur kan samordningen mellan aktörer på olika nivåer och med skilda intressen öka? Kollektivt handlande, det vill säga samarbete och samordning mellan intressenter på alla nivåer och över administrativa gränser, är avgörande för ett välfungerande, effektivt och legitimt förvaltningssystem. I detta projekt analyserar vi möjligheter för och hinder för att utveckla kollektivt handlande bland aktörer i ett styrsystem som tidigare är outforskat ur detta perspektiv: Svensk förvaltning av vildsvin.
Projektets övergripande mål är att belysa möjligheterna att stärka samarbetet och samordningen mellan enskilda intressenter, lokala och regionala myndigheter samt staten och på så sätt bidra till att vidareutveckla Sveriges vildsvinsförvaltning.
För att nå vårt mål ställer vi tre forskningsfrågor:
- A) I vilken utsträckning samarbetar och samordnar aktörerna sina handlingar, och varför (inte)? B) Hur samarbetar de? C) Vilka strukturer och resurser skulle behövas för att stärka samarbetet?
- A) I vilken utsträckning underlättar det nuvarande styrsystemet samverkan? B) Vilka (om några) är de institutionella hindren för samarbete? C) Vilken roll har staten i att styra dessa processer?
- Utifrån resultaten från forskningsfrågorna 1 och 2, vad krävs för att samarbetet och samordningen ska öka – och för att effektivisera förvaltningen av en omtvistad och rörlig resurs?
Projektet kombinerar intervjuer och enkäter med markägare, företrädare för intresseorganisationer och tjänstemän på regional och nationell nivå. Resultaten av detta projekt kommer att generera viktig input för att skapa ett mer effektivt och legitimt system för svensk vildsvinsförvaltning, men också utgöra värdefull kunskap för framtida forskning om tvärregionala resursförvaltningssystem för att rörliga resurser, både i Sverige och på andra håll.
Kontakt
Uppdaterad: