GINAMO – Genetiska Indikatorer för Naturövervakning
Bakgrund
Genetisk mångfald är grunden för biologisk mångfald och avgörande för populationers, arters och hela ekosystems långsiktiga överlevnad, anpassning och motståndskraft. Trots detta har genetisk mångfald länge varit förbisedd inom biologisk mångfaldspolitik och förvaltning. I den nuvarande Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF) under FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD) inkluderas dock nu övervakning av genetisk mångfald, även för vilda arter.
Verktyg och indikatorer för att bedöma och övervaka genetisk mångfald finns redan tillgängliga men tillämpas sällan, eftersom kunskapsöverföringen mellan bevarandeforskning och praktisk användning är begränsad. GINAMO syftar till att i samverkan med praktiken leverera vetenskapligt grundade riktlinjer för användning av genetiska mångfaldsindikatorer. Målet är att möjliggöra en systematisk integration av genetiska kriterier och indikatorer i övervakning och bedömning av biologisk mångfald – från policy på regional, nationell och EU-nivå till globala konventioner och åtaganden.
En central del av GINAMO är användningen av faciliterade processer för att samarbeta med och involvera intressenter från början. På så sätt säkerställs att de resurser som tas fram motsvarar deras behov, rapporteringskrav och övervakningsbehov, vilket ökar sannolikheten för att de faktiskt används. Standardiserade, lättanvända och automatiserade arbetsflöden kommer att utvecklas gemensamt för att möjliggöra bedömning av genetiska indikatorer på olika geografiska skalor över nationsgränser.
Huvudmål
GINAMO använder befintliga öppna genetiska och icke-genetiska data (inklusive jordobservationsdata) för att ta fram så exakta uppskattningar som möjligt av de två genetiska mångfaldsindikatorerna i GBF:
- Andelen populationer inom en art där den effektiva populationsstorleken (Ne) överstiger 500.
- Andelen populationer av en art som bevaras över tid.
För att maximera genomförandet och rapporteringen av dessa indikatorer utformar, faciliterar och utvärderar GINAMO vetenskapligt samverkansprocesser där forskare och intressenter från olika länder gemensamt utvecklar metoder och arbetsflöden som är vetenskapligt robusta, relevanta och genomförbara inom naturförvaltning och policy.
Huvudsakliga aktiviteter
GINAMO fokuserar på att utveckla bästa praxis för att uppskatta effektiv populationsstorlek baserat på genetiska data samt att utvärdera genetiska indikatorer med hjälp av icke-genetiska data från flera källor. Dessutom undersöker GINAMO hur satellitbaserad jordobservationsdata kan användas för att ta fram indikatorer för övervakning av genetisk mångfald.
Arbetsflöden för både befintliga och nygenererade data kommer att standardiseras för att tillhandahålla lättillgänglig information för forskare, förvaltare och beslutsfattare. GINAMO:s aktiviteter följer en samverkansbaserad metodik under professionell vägledning och vetenskaplig utvärdering, vilket säkerställer att metoder och produkter utvecklas gemensamt av beslutsfattare, förvaltare, praktiker och forskare.
Partner
- Köpenhamns Zoo, Köpenhamn, Danmark
- Research Institute for Nature and Forest (INBO) Genetic Diversity, Geraardsbergen, Belgien
- Stockholms universitet, Institutionen för zoologi, avdelningen för populationsgenetik, Stockholm, Sverige
- Universitetet i Freiburg, Wildlife Ecology and Management, Freiburg, Tyskland
- Nord universitet, Fakulteten för biovetenskap och akvakultur, Bodø, Norge
- Norsk institutt for naturforskning (NINA), NINAGEN Centre for Biodiversity Genetics, Trondheim, Norge
- National Research Institute for Agriculture, Food and the Environment (INRAE), Biogeco, Cestas, Frankrike
- Kungliga zoologiska sällskapet i Antwerpen, Centre for Research and Conservation, Antwerpen, Belgien
- The Edmund Mach Foundation, Forest Ecology Unit, Research and Innovation Centre, San Michele all’Adige, Italien
- Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsvetenskap, teknik och konst, Luleå, Sverige
- The Morton Arboretum, Center for Tree Science, Lisle, USA (självfinansierat)
Projektperiod: 1 mars 2024 – 28 februari 2027
Total finansiering: Cirka 1,7 miljoner euro
Kontakt
Annica Sandström
Carina Lundmark
- Associate Professor
- 0920-492503
- carina.lundmark@ltu.se
- Carina Lundmark
Uppdaterad: