
RE-HYDRO - Rethinking Hydropower Management
RE-HYDRO är ett Interreg Aurora-projekt som tar vattenkraftsplaneringen till 2000-talet. Klimatförändringar förväntas leda till större variationer i både temperatur och nederbörd i norr, vilket utmanar de nuvarande mönstren för produktionsplanering. Samtidigt behövs vattenkraften för att reglera upp- och nedgångar i annan förnybar elproduktion. RE-HYDRO tar sig an dessa utmaningar.
Projektbeskrivning
Med klimatförändringar förväntas temperatur och nederbörd öka i storlek och variation i Finland och Sverige. Detta kommer troligen att öka mängden översvämningar och torrperioder, vilket får konsekvenser för många sektorer i de nordiska samhällena, inklusive vattenkraft, skogsbruk, fiske och jordbruk. De nordiska länderna har åtagit sig att minska användningen av fossila bränslen, vilket kommer att stärka vattenkraftens roll även som regulator av elsystemet. Eftersom mer och mer el produceras med hjälp av förnybar energiteknik, som är starkt beroende av gynnsamma väderförhållanden, behövs vattenkraft reglera upp- och nedgångarna i vind- och solkraftproduktionen. Skogsbruk och jordbruk förväntas också förbruka mer vatten när temperaturerna stiger. Samtidigt ökar betydelsen av deras roll i den gröna omställningen eftersom de bidrar till förbättrad livsmedelssäkerhet.
Dessa förändringar i bioekonomi och vattenkraft tillsammans med de direkta effekterna av klimatförändringar kommer att påverka vattensystem på många sätt som ännu inte är väl utredda. I RE-HYDRO kommer dessa frågor att studeras genom ett finsk-svenskt samarbete, vilket banar väg för 2000-talets vattenkraftsplanering.
Projektåtgärder
Projektaktiviteterna har delats upp i tre arbetspaket, som kommer att leda mot de huvudsakliga resultaten av projektet. Arbetspaketen är följande
1. Ombyggnad och uppdatering av vattenkraftverksamheten
AP1 kommer att fokusera på datainsamling, utveckling av framtida scenarier och modellutveckling på avrinningsområdesnivå och vid enskilda vattenkraftverk. Parterna kommer att arbeta med ett fåtal fallstudier för vattenkraft inom programområdet både i Finland och i Sverige.
2. Ekohydraulisk analys av säsongsvariationer i reglerade älvar
Detta arbetspaket ämnar studera de hydrauliska förhållandena i arktiska älvsystem under olika årstider, klimatförändringarnas inverkan på dessa förhållanden och deras inverkan på framtida vattenkraftsdrift (korttidsreglering). Olika verktyg kommer att användas för att utvärdera förändringar och förutsäga framtida behov inom älvförvaltning. Projektet kommer att utveckla ett integrerat tillvägagångssätt för att bedöma älvprocesser och mesohabitatförhållanden, vilket direkt gynnar älv- och biologisk mångfaldsförvaltning.
3. Bedömning av den social-kulturella uppfattningen om effekterna av vattenkraftverksamheten
Vattenkraft har kritiserats på grund av dess kulturella, sociala och miljömässiga negativa effekter relaterade till dess utvinningsnatur. I detta AP ska samhällenas perspektiv på vattenkraft systematiskt analyseras och vattenkraftens kulturarv studeras. Detta arbete kommer att involvera pilotfall även från programområdet.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning