Nordisk algforskning för passiv avloppsvattenrening inom gruvindustrin (NARMIN)
Tid för genomförande: 2024-10-28 till 2025-06-30
Bakgrund
En av de största miljöutmaningarna som den globala gruvindustrin står inför är dess avloppsvatten, som är fullt av tungmetaller. Tungmetaller kan inte brytas ned och ackumuleras därför i näringskedjan. Vattenkvaliteten i intilliggande sjöar beror på malmtypen, avrinningsområdets geologi, avrinningsområdets interaktion och vattnets reningsprocesser.
Hosiojärvi är en sjö i norra Sverige på höjden av Kiruna, nära den finska gränsen. Sjön Hosiojärvi ligger nära grafitfyndigheten i Vittangi-området och visade på förhöjda halter av flera tungmetaller, även om prospektering och grafitutvinning ännu inte har inletts.
Vi kunde tidigare visa att mikroalger har en fantastisk potential att rena vatten från tungmetaller. Alger har visat sig effektivt rena olika typer av avloppsvatten genom att återvinna näringsämnen, de omvandlar CO2 i biomass och avlägsnar föroreningar från vattenpelaren.
Vattnet i den nordiska sjön Hosiojärvi är näringsfattigt, därför växer bara få alger naturligt i sjön. Tillförsel av näringsämnen ökar algbiomassan, och en nyligen genomförd studie visade att tillsats av träaska har samma potential. Ökad algtillväxt immobiliserar metaller i sedimentet genom deposition, vilket minskar vattnets toxicitet i t.ex. dagbrottssjöar.
Vi kommer att testa potentialen hos mikroalger, som naturligt växer i sjön Hosiojärvi och redan testade nordiska arter, att rena sjöns vatten från tungmetaller.
Vi kommer att 1) isolera naturliga mikroalger 2) jämföra deras rengöringspotential med kända stammar 3) odla dem i naturligt sjövatten och 4) bygga ett mesokosm för att simulera rengöring i sjön.
Finansiering och parter
Detta projekt finansieras med stöd av Vinnova Swedish Metals & Minerals (2024-02669).
Luleå Tekniska Universitet (Projektkoordinering)
Umeå Universitet
Talga
Kontakt
Sarah Conrad
- Universitetslektor
- 0920-493478
- sarah.conrad@ltu.se
- Sarah Conrad
Uppdaterad: