
Vibrationsbaserad bedömning av kommunala VA-ledningsnät
VA-NET: Vibrationsbaserad bedömning av kommunala VA-ledningsnät (2023-2027)
Det övergripande målet med detta projekt är att undersöka potentialen i att använda vibrations- och akustiska mätningar för att undersöka status för avloppsnäten och i förlängningen att utveckla en metod som kontinuerligt bedömer ledningarnas status med realtidsmätningar och maskininlärningsalgoritmer.
Att hålla koll på ledningsnätens status är tidsödande och kostsamt. Åldrande rör lider ofta av problem som läckor, sprickor, svackor och korrosion vilket leder till driftsproblem. Ett betydande problem är att avloppsledningar är otäta och att grundvatten, nederbörd och dricksvatten från otäta dricksvattenledningar läcker in i avloppsledningarna. Detta leder till ökad el- och kemikalieanvändning för transport och rening. Vidare genererar dessa flöden av tillskottsvatten bräddningar av orenat avloppsvatten till sjöar och vattendrag. Dagens mest vedertagna teknik för att undersöka avloppsnätens status är att använda videokamera som manuellt förs ner i ledningsnätet och filmar ledningarna medan en operatör samtidigt observerar och bedömer ledningsdefekter. Detta är tidskrävande, kostsamt och subjektivt. Det finns ett behov av snabbare och mer kostnadseffektiva metoder för att bedöma ledningsnätens status.
De förväntade effekterna med detta projekt inkluderar utveckling av en evidensbaserad metod för proaktiv, realtidskontinuerlig övervakning och planering av underhåll för kommunala ledningsnät med hjälp av digitalisering. Metodiken kommer också att stödja tidig upptäckt av problem, digitalt möjliggöra spatial planering av underhåll, bättre informerat beslutsfattande och förbättrad tillgångshantering.
Projektet är uppdelat i 4 arbetspaket (WP). I WP1 utvecklas en metodik för att samla in och analysera vibrations- och akustiska data från kommunala ledningar, inklusive val av lämpliga sensorer. Arbetet omfattar litteraturstudier, laboratorietester och datorsimuleringar. I WP2 testas den utvecklade metoden i liten skala med hjälp av en laboratorieuppsättning för att förstå och karakterisera problem, t.ex. sprickor och rördriftslägen med hjälp av vibrationer och akustiska signaler. I WP3 utförs fältstudier för att undersöka vibrationer och akustiska signaler på en uppsättning representativa verkliga avloppsnät som verifierats med CCTV-inspektioner. Genom WP4 kommuniceras och sprids resultaten från projektet.
Detta projekt finansieras av Formas – Smart Built Environment: Digitalt samhällsbyggande i praktiken. Medverkande parter är Bodens kommun, Luleå tekniska universitet, Luleå Miljöresurs (Lumire), MittSverige Vatten & Avfall AB och Tekniska verken i Linköping AB. Projektet löper under perioden 2023-2027.
Forskare
Kontakt
Annelie Hedström
Uppdaterad: