
AquaClim – Triplicate (2023-2027)
AquaClim är ett projekt som finansieras av Formas och leds av Lunds universitet i samverkan med Luleå tekniska universitet, Uppsala universitet, och Chalmers tekniska högskola samt ett antal VA-organisationer samt Svenskt Vatten. Projektet är femårigt och finansierar fem doktorander och en forskarskola (Vattenforskarskolan) som vänder sig till de doktorander som hör till de forskningskluster som delfinansieras av Svenskt Vatten. Idag är ett 80-tal doktorander anslutna till forskarskolan.
Det övergripande syftet med de forskningsprojekt som är kopplade till AquaClim är att bygga tvärvetenskapliga kompetenser hos nuvarande och framtida experter för att på så sätt transformera vattensektorn och specifikt arbeta med frågeställningar relaterade till klimatförändringar.
Triplicate är det delprojekt som genomförs på Luleå tekniska universitet i samverkan med Lumire AB. I detta delprojekt undersöks i vilka sammanhang källsorterande avloppssystem med tre rör (triplikatsystem) kan vara resurseffektiva i relation till materialanvändning, koldioxidutsläpp och annan miljöpåverkan. Vidare kommer att undersökas från vilka ekonomiska perspektiv och i vilken skala det är ekonomiskt lämpligt att implementera triplikatsystem och när det är lönsamt att tillverka gödselprodukter från avloppet. Kan det finnas andra drivkrafter för att introducera triplikatsystem, till exempel vattenbrist, begränsningar i befintlig VA-infrastruktur eller behov av tekniskt vatten? I nya områden är det lättare att introducera triplikata system med BDT-vatten (bad, disk, tvätt) och klosettvatten i skilda rör, men hur skulle en sådan transformation se ut i befintlig bebyggelse? Är detta legislativt möjligt och/eller behöver ekonomiska styrmedel till för att åstadkomma denna förändring? Det är frågor som också kommer att behandlas i projektet. Från Luleå tekniska universits sida medverkar forskningsämnena VA-teknik, Byggproduktion och -teknik och Nationalekonomi.
Vattenforskarskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktuellt inom projektet
När avloppsnät saknar kapacitet...
2024-10-24, Dag&Nät nyhetsbrev 41
Vad ska man göra när det befintliga avloppsnätet saknar kapacitet? Källsorterande avloppssystem är ett potentiellt alternativ för områden där det inte är möjligt att bygga nya hus eftersom det befintliga avloppsnätet är fullt.
Källsorterande avloppssystem innebär separat insamling och behandling av olika avloppsvattenfraktioner. Med tanke på att BDT-vatten utgör den största volymen som genereras av hushåll, är separat insamling och lokal behandling av BDT-vatten ett potentiellt alternativ för områden där det finns begränsade möjligheter att använda och/eller ersätta det befintliga avloppsnätet. Detta skulle minska både investeringskostnader och CO2-utsläpp på grund av byggnadsarbeten.
Vägledning saknas dock om hur sorterande avloppssystem kan implementeras. Därför är målet med denna studie som utförs inom ramen för Formas projektet AquaClim, att utveckla ett ramverk som kan hjälpa till att förstå hur sorterande avloppssystem skulle fungera genom att identifiera överväganden och konsekvenser för deras implementering. Men studien beskriver också alternativ för sorterande avloppssystem i områden där det befintliga avloppsnätet inte kan ta emot fler utsläpp.
Planering av vatteninfrastruktur involverar nära samarbete mellan intressenter, vilket är anledningen till att tre workshops organiserades mellan Lumire och forskningsgruppen VA-teknik vid Luleå tekniska universitet. I dessa workshops diskuterades den möjliga implementeringen av sorterande avloppssystem, och de huvudsakliga hindren identifierades (se figuren).
Våra preliminära resultat indikerar utmaningar främst relaterade till svartvattensystem. Vakuumsystem använder mindre vatten än andra och är det mest genomförbara alternativet. För både LTA och pumpsystem är risken för H2S-bildning högre, och en av huvudorsakerna är att det saknas standarder för designen som förebygger detta. Återanvändning av BDT-vatten är en fördel med källsorterande avloppssystem, men i studiens sammanhang är spolning av toaletter med behandlat BDT-vatten inte ett alternativ. Anledningarna är att vakuumsystem inte behöver stora mängder vatten så att ha två rör skulle inte vara ekonomiskt praktiskt, och föroreningar i BDT-vatten kan påverka kvaliteten på produkter från resursåtervinning.

Figur: möjliga hinder för implementering av sorterande avloppssystem

Letty Mora
Kontakt
Annelie Hedström
Uppdaterad: