ON-SITE: Small-scale wastewater treatment systems (2019-2022)
Styrning, effektivitet, resursåtervinning, miljöföroreningsrisker och innovativa lösningar för processoptimering
I detta projekt undersöks små avloppssystem med hänsyn till funktion, miljöpåverkan och hållbarhet. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Norrbotten.
Små avloppsanläggningar ska rena avloppet från organiska (syreförbrukande) ämnen (BOD) samt patogena mikroorganismer och näringsämnen. Idag är reningskapaciteten emellertid otillräcklig i många anläggningar. I projektet undersöks bland annat reningskapaciteten av små avloppsanläggningar som utsätts för stora belastningsvariationer, t.ex. vid turistcenter. Detta görs genom provtagning av anläggningar i Sverige och Finland. Anläggningarnas miljöpåverkan och föroreningstransport bedöms genom uppföljning av mark- och vattenkvalitet. För att optimera avloppsreningen kan bioaugmentation användas. Detta är en teknik där mikroorganismer tillsätts för att åstadkommer en reduktion av specifika föroreningar, t.ex. mikroföroreningar, kväve eller fosfor. Bioaugmentation testas i laboratorieskala för applikation i små avloppsreningsanläggningar.
I Sverige, Finland och Norge är reglerna kring de små avloppen delvis liknande men det finns också tydliga skillnader. De tre länders strategier när det gäller tillstånd, tillsyn och funktionskontroll beskrivs och jämförs. ON-SITE projektet diskuterar också innovativa lösningar för resursåtervinning med fokus på energi och näringsämnen och en möjlig recirkulering av näringsämnen i den nordiska regionen. Vidare syftar projektet till att byta ut erfarenheter och kunskap mellan de nordiska länderna genom samarbete av olika aktörer.
Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Norrbotten och projektpartners är Luleå tekniska universitet, Oulu universitet och Finlands miljöcentral SYKE.
Forskare

Kontakt
Inga Herrmann
- Biträdande professor
- 0920-492528
- inga.herrmann@ltu.se
- Inga Herrmann
Uppdaterad: