Stickprovtagning från enskilda avlopp: variabilitet och korrelationer (2019-2022)
I detta projekt utvärderas resultat från stickprovtagning av minireningsverk för att undersöka variabiliteten bland stickprov samt korrelationer mellan olika parametrar. Projektet finansieras av Havs- och vattenmyndigheten genom 1:11 Havs- och vattenmiljöanslaget, Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Norrbotten.
För att besvara frågan ”Hur mycket säger ett stickprov och hur kan stickprovtagning användas för indikativ kontroll?” behövs upprepade provtagningar från samma anläggningar. I detta projekt tar vi fram en provtagningsserie för sju minireningsverk som kommer att bestå av ca 10 provtagningar på in- och utgående vatten för varje anläggning. Provtagningsperioden täcker olika säsonger för att undersöka säsongsvariationer. Olika typer av minireningsverk ingår, till exempel förekommer både kontinuerlig och satsvis behandling. Parametrar som undersöks är suspenderat material, BOD, totalt och löst organiskt kol, totalt och löst P, tot-N, NH4, NO3, NO2, vattentemperatur, pH, turbiditet och klorid, E. coli och enterokocker. Det stora antalet parametrar gör att det senare går att se eventuella skillnader i variabiliteten mellan parametrarna.
Vidare undersöks i projektet föroreningshalter i utgående vattnet från små avloppsanläggningar i Sverige och Finland. Befintligt data sammanställs där ett stort antal provtagningsresultat framtagna av SYKE i Finland samt data från tidigare projekt i Sverige ingår. Potentiella korrelationer mellan de uppmätta parametrarna (t.ex. turbiditet och BOD eller P, temperatur och N, eller anläggningstyp och reningsförmåga) undersöks. Det diskuteras också huruvida mättillfällen med låga halter i utgående vatten korrelerar med föregående regnvolymer.
Projektet är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Oulu universitet samt kommuner i Norrbotten.
Publikationer
Kontakt
Inga Herrmann
- Biträdande professor
- 0920-492528
- inga.herrmann@ltu.se
- Inga Herrmann
Uppdaterad: