GreenStorm – Utformning och implementering av naturbaserade dagvattenlösningar för hållbara städer (2023-2027)
Inom projektet GreenStorm undersöker ett internationellt konsortium hur naturbaserade dagvattenlösningar kan anpassas till framtida klimat och hur modeller kan användas för att beskriva deras funktion och potential vid implementering i stadsområden.
Bakgrund
Klimatförändring och pågående urbanisering betyder att det blir en allt större utmaning att ta hand om dagvatten i bebyggda områden. Därför används alltmer naturbaserade, så kallade blå-gröna dagvattenlösningar som syftar till att ta hand om vattnet lokalt och på ett mer naturligt sätt. Därmed har sådana lösningar potential att erbjuda olika socioekonomiska fördelar såsom:
- Minskade översvämningsrisker
- Minskat utsläpp av föroreningar till älvar, sjöar och hav
- Fler grönområden i städer
- Kylningseffekt genom ökad avdunstning från växter
- Förbättrad folkhälsa
- Större biologisk mångfald
Naturbaserade dagvattenlösningar kan alltså bidra till klimatanpassning och hållbar utveckling genom flera tekniska, miljömässiga, ekonomiska och sociala fördelar. Dessa effekter blir allt viktigare när klimatet blir varmare. Klimatförändringen innebär dock också utmaningar för naturbaserade dagvattenlösning, eftersom de måsta hantera:
- Mer intensiva nederbörd (skyfall)
- Längre torrperioder
- Högre temperaturer
- Ändrade frys/tjälförhållanden
Projektutförande
För att möta framtidens utmaningar behövs därför bättre förståelse av naturbaserade lösningar och deras prestanda under varierade och utmanande klimatförhållanden. I det här projektet kommer en rad olika naturbaserade dagvattenlösningar att undersökas genom en kombination av mätningar och datorstödd modellering. Eftersom klimatförhållandena är en viktig faktor för hur bra naturbaserade dagvattenlösningar kommer att fungera utförs projektet i samarbete med parter från Frankrike, Italien, Grekland, Danmark och Sverige. Baserad på fältmätningar, försök i en klimatkammare, och datormodellering, kommer projektet ta fram rekommendationer om hur naturbaserade dagvattenlösningar kan utformas på bästa sätt.
Endast en fungerande teknisk utformning är inte tillräcklig för en lyckad implementering av dagvattenlösningar, utan det krävs även ett bra tillvägagångssätt för hur de kan implementeras framgångsrikt. En fallstudie i Köpenhamn kommer att fungera som exempel på hur boende i området kan involveras vid implementering av naturbaserade lösningar. Erfarenheter från Köpenhamn kommer att jämföras med Paris, Aten, Genua och Östersund för att identifiera vad som är nyckelfaktorer bakom en lyckad implementering av naturbaserade dagvattenlösningar.
Finansiärer och projektpartner
Svenska delen av projektet finansieras av Formas som del av Europa-satsningen Joint Programming Initiative – Driving Urban Transitions Partnership, och nationella finansiärer från Frankrike, Danmark, Italien och Grekland finansierar arbetet för parter från respektive land.
Forskare
Utöver kontaktpersonerna nedan är samverkanspostdoktor Vincent Pons Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., NTNU / Luleå tekniska universitet, involverad som forskare i projektet.
Kontakt
Ico Broekhuizen
- Biträdande universitetslektor
- 0920-493570
- ico.broekhuizen@ltu.se
- Ico Broekhuizen
Maria Viklander
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491634
- maria.viklander@ltu.se
- Maria Viklander
Godecke-Tobias Blecken
Uppdaterad: