ISGM - Integrated stormwater and groundwater management (2023-2028)
Infiltration av dagvatten till grundvatten ger en rad fördelar ur ett dagvattenhanteringsperspektiv (en energieffektiv metod för att hantera avrinning) och ett grundvattenhanteringsperspektiv (upprätthålla vattennivåer i floder och sjöar). Men metoden medför också risker (t.ex. föroreningar). Det finns möjligheter att minska riskerna, men behovet av och nivån på den riskminimering som erbjuds genom t.ex. naturbaserade lösningar (NBS) varierar beroende på platsens specifika egenskaper. Eftersom NBS i stor utsträckning marknadsförs som bästa praxis för dagvattenhantering är det nu angeläget att utveckla en bättre förståelse för dagvatteninfiltrationens påverkan på grundvattnet.
Att ta itu med denna utmaning är huvudfokus för det tvärvetenskapliga ISGM-konsortiet. Projektet är ett multidisciplinärt samarbete som leds av Luleå tekniska universitet i samarbete med Norrvatten, Sollentuna kommun, Sigtuna kommun, Lumire och Trafikverket.
ISGM består av forskare och intressenter från dricksvattenförsörjning, kommuner och transportmyndigheter och implementerar en gemensamt utvecklad riskkarakterisering och riskminskningsplan inom fyra fallstudier. Viktiga resultat är bland annat nya data om hur konventionella och nya föroreningar beter sig i grundvatten vid nederbörd och torra perioder, inklusive inverkan av specifika platsförhållanden och NBS.
Data kommer att användas för att testa tillgängliga beslutsstödsverktyg och det föredragna tillvägagångssättet kommer att implementeras inom Norrvattens arbetsflöde för övervakning och riskhantering. ISGM:s fokus ligger därför på att ta ett systemgrepp för att hantera en komplex vattenförvaltningsfråga, med viktiga lärdomar för internationella målgrupper som står inför liknande utmaningar.
Specifika frågor som ska behandlas är bland annat hur grundvattnets kvantitet och kvalitet reagerar på nederbördsmängder av olika storlek (inklusive intermediära torrperioder)? Hur kommer detta att förändras under framtida klimatförhållanden? Vilken roll spelar jordtyp/jorddjup och NBS när det gäller att minska föroreningsbelastningen? När det gäller dagvattenbestämmelser, hur förstår utövarna den integrerade hanteringen av yt- och grundvattenförekomster?
Även om beslutsstödjande verktyg för att kartlägga grundvattnets sårbarhet och identifiera lämpliga NBS har utvecklats, är dessa vanligtvis teoretiska eller har endast testats under ett begränsat antal fältförhållanden, vilket ger en annan stor kunskapslucka som ISGM kommer att ta itu med.
Projektet finansieras av FORMAS inom ramen för utlysningen för Blå Innovation genomförandeprojektet och löper från december 2023 till november 2028.
Personal från VA-teknik, Luleå tekniska universitet som deltar är:
Kontakt
Lian Lundy
- Gästprofessor
- 0920-49
- lian.lundy@ltu.se
- Lian Lundy
Ico Broekhuizen
- Biträdande universitetslektor
- 0920-493570
- ico.broekhuizen@ltu.se
- Ico Broekhuizen
Alexandra Müller
- Biträdande universitetslektor
- 0920-493078
- alexandra.muller@ltu.se
- Alexandra Müller
Uppdaterad: