Infiltration för rening av vägdagvatten i Sverige och Norge (2024-2027)
Vägdagvatten innehåller ett stort antal föroreningar som kan orsaka både kort- och långsiktiga effekter på vattenmiljön när de släpps ut. Källorna till föroreningarna i vägdagvattnet skiljer sig åt mellan olika platser och årstider.
Infiltrationsbaserade lösningar används ofta för att hantera urban avrinning och flera studier har dokumenterat rening och fördröjning/infiltration. Den vanligaste tekniken för att hantera vägdagvatten är svackdiken eller diken som dimensionerats främst avseende avrinningskapaciteten, utan att rening ursprungligen prioriterats. Kvarhållandet av föroreningar i jorden längs dessa svackdiken är inte väldokumenterad, trots att dessa diken utgör en stor del av dagvattenhanteringen längs vägar och motorvägar.
I detta projekt utvärderas kvarhållandet av föroreningar i olika typer av svackdiken och diken (inklusive slänten som fungerar som en översilnings- och infiltrationsyta). Vanligen studerade föroreningar som metaller samt ”nya” föroreningar har visat sig vara långlivade, mobila och giftiga, eftersom de kommer att ha allvarliga effekter nedströms. Projektet syftar till att öka kunskapen och ta fram vägledning om infiltrationslösningar som används för rening längs vägar, med den underliggande ambitionen att skydda vattenresurser och kontrollera miljöskador.
Projektet finansieras av NordFoU (Trafikverket och Statens Vegvesen, Norge) och sker i samarbete med Norwegian University of Science and Technology, NTNU.
Kontakt
Godecke-Tobias Blecken
Lea Hagen
- Doktorand
- 0920-491953
- lea.hagen@ltu.se
- Lea Hagen
Kelsey Flanagan
- Biträdande universitetslektor
- 0920-491284
- kelsey.flanagan@ltu.se
- Kelsey Flanagan
Maria Viklander
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491634
- maria.viklander@ltu.se
- Maria Viklander
Uppdaterad: