Dags att omvärdera dagvattenmodeller: jordfuktighetsmätningar för ökad pålitlighet (2024-2027)
Klimatförändringar i kombination med pågående urbanisering och det traditionella angreppssättet att använda "grå infrastruktur" för hantering av dagvatten medför stora utmaningar och begränsar möjligheterna att klimatanpassa städer och samhällen. Naturbaserade lösningar (Nature Based Solutions, NBS på engelska) är ett alltmer populärt alternativ som har potential att erbjuda betydande fördelar inte bara för vattenhantering utan även för ett bättre boendeklimat i städer.
För en bra planering av dagvattensystem används ofta datormodeller, som kan göra prognoser på hur systemet kommer prestera under olika väder- och klimatförhållanden. Eftersom NBS är relativt nyutvecklat har traditionella datormodeller bara börjat ta hänsyn till de på senare tid, och det betyder att mycket är oklart kring hur man bör modellera faktorer som är viktiga i NBS, t.ex. infiltration av vatten i marken samt vad som händer med vattnet i marken över tid.
Detta leder till fel eller större osäkerhet i alla modellresultat. Detta kan leda till system som är överdimensionerade (och då kostar onödigt mycket pengar och tar onödigt mycket plats i anspråk) eller underdimensionerade, vilket leder till högre översvämningsrisker och skador på människor, fastigheter och infrastruktur.
Samtidigt erbjuder NBS också nya möjligheter att mäta jordfuktighet. Denna information kan bidra till mer pålitliga modeller, men det är ännu inte klart hur det kan göras på bästa sätt samt hur stora fördelarna kan vara.
En fördel av jordfuktighetsmätningar är att de är relativt enkla att installera och underhålla, särskilt jämfört med mätningar på flödet i t.ex. dagvattenledningar. Om det är möjligt att ersätta flödesmätningar med jordfuktighetsmätningar så skapas bättre möjligheter för att mäta och övervaka dagvattensystem.
I detta projekt kommer därför mätkampanjer i fält kombineras med modelleringsmetoder för att undersöka:
- Var man ska mäta jordfuktighet
- Hur jordfuktighet kan modelleras på ett tillfredsställande sätt
- Hur jordfuktighetsdata kan användas vid kalibrering av dagvattenmodeller
- Om jordfuktighetsmätningar kan användas som substitut för flödesmätningar
Projektet som finansieras av Formas kommer även att testa om data från flödesmätningar kan ersättas med en kombination av regn- och jordfuktighetsdata i kombination med maskininlärningsmetoder.
Kontakt
Ico Broekhuizen
- Biträdande universitetslektor
- 0920-493570
- ico.broekhuizen@ltu.se
- Ico Broekhuizen
Marco Manetti
- Doktorand
- 0920-493681
- marco.manetti@ltu.se
- Marco Manetti
Maria Viklander
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491634
- maria.viklander@ltu.se
- Maria Viklander
Uppdaterad: