Så påverkas den omgivande miljön av urlakning från byggnadsmaterial
Hur påverkar avrinning från olika byggnadsmaterial vattenlevande organismer? Det har undersökts i en ny studie från Luleå tekniska universitet. För första gången analyserades de faktiska effekterna av avrinning på de vattenlevande organismerna.
– Exteriöra byggnadsmaterial är kända som en av de största bidragarna av föroreningar till dagvatten som, i sin tur, ofta transporteras orenat till närliggande sjöar och vattendrag, förklarar Alexandra Müller, biträdande universitetslektor i VA-teknik vid Luleå tekniska universitet.
Forskarna analyserade avrinning från sju vanligt förekommande material: plåtar av koppar, zink, galvaniserad stål och rostfritt stål samt bitumenbaserad takpapp och PVC-takduk från två olika tillverkare. Toxikologiska tester utfördes på tre olika testorganismer: en typ av grönalger, ett kräftdjur och ägg från zebrafisk.
– Flera studier har undersökt kvaliteten på avrinning från olika typer av byggnadsmaterial med avseende på flera olika föroreningsgrupper, men det är nytt att testa de faktiska effekterna som denna avrinning kan ha på vattenlevande organismer och det finns begränsad kunskap om detta, säger Alexandra Müller.
Påverkade alla organismer
Resultaten visade att samtliga tre testorganismer påverkades negativt av avrinningen, som alltså kan skada vattenlevande organismer om den når sjöar eller vattendrag. I studien observerades toxiska effekter på de tre testorganismerna, där avrinning från kopparplåt visade sig vara särskilt giftig.
– Effekterna i sjöar och vattendrag är svåra att förutse och beror bland annat på spädningseffekter när avrinning från byggnader blandas med annat dagvatten och i recipienter. Men att undvika att skadliga ämnen släpps ut, alternativt att behandla vattnet nära källan, är oftast det effektivaste sättet att förebygga negativa effekter i sjöar och vattendrag, förklarar Alexandra Müller.
På vilka sätt kan man göra skillnad med den nya forskningen?
– Denna kunskap kan ligga till grund för uppströmsarbete och minimering av negativa effekter i våra ytvatten orsakade av de urlakade ämnena. Den här typen av studier kan bidra till att stötta valen av miljömässigt hållbara byggnadsmaterial vid nybyggnationer och renovering av befintliga byggnader – i framtiden kanske via regler eller vägledningar.
Uppdaterad: