Hur påverkar klimatet dagvattenanläggningars infiltrationsförmåga?
Kan klimat och geografiskt läge påverka förmågan hos infiltrationsbaserade dagvattenanläggningar som exempelvis biofilter, gröna tak och gräsbevuxna svackdiken, att hantera avrinningsvolymer och om ja, hur? Detta har undersökts av Iván Mantilla i sin licentiatuppsats "Dagvatteninfiltrationsanläggningars funktion under olika geografiska och klimatmässiga förhållanden" som han presenterade den 3 maj 2024 på ett seminarium med Vegard Nilsen från NMBU (Norges miljø- og biovi-
tenskapelige universitet) som diskussionsledare.
Ivan använde en kombination av modelleringsverktyg och fältexperiment för att studera hur dessa dagvattenanläggningar påverkas. Bland annat analyserades effekterna av olika klimatvariabler, exempelvis nederbördsmönster och temperaturgradienter, som är karakteristiska för fyra tätorter i Sverige. För att göra detta användes historiska meteorologiska tidsseriedata från varje stadsområde som indata för en avrinningsmodell på nederbörd och snösmältning. Modellens resultat syftar till att ge en bättre förståelse av de viktigaste faktorerna som påverkar kapaciteten att minska avrinningsvolymerna som är specifika för kustklimat, fuktiga kontinentala och subarktiska klimatzoner. Resultaten visar hur reducerade avrinningsvolymer och toppflöden fördelas säsongsmässigt och över året.
För att komplettera dessa resultat genomfördes fältmätningar där infiltrationsprestandan hos ett gräsbevuxet svackdike utvärderades. Målet var att fastställa en korrelation mellan svackdikets hydrauliska egenskaper och den rumsliga variabiliteten av Ksat värden (mättad hydraulisk konduktivitet). Dessutom gjordes en jämförande analys mellan punktinfiltrationsmätningar och ett fullskaligt infiltrationstest för att utvärdera svackdikets infiltrationskapacitet under en naturlig regnhändelse. En V-formad överfallskontroll installerades i ett gräsbevuxet svackdike. Denna utformning avsåg att öka retentionsförmågan och kontrollera utflödet. Empiriska resultat ger en baslinje för påverkan av utflödeskontroller, särskilt under kritiska förhållanden som hög markvattenhalt. Syftet med denna metod är att visa hur en yteffektiv dagvattenlösning kan erbjuda ett adaptivt svar på den eskalerande översvämningsrisken som orsakas av ökad nederbördsintensitet på grund av klimatförändringarna.
Uppdaterad: