Ytterligare projekt beviljade av Naturvårdsverket
VA-teknik / Dag&Nät vid Luleå tekniska universitet har beviljats medel av Naturvårdsverket för att komplettera pågående projekt med ytterligare provtagningar och analyser.
Effektbaserade analysmetoder och recipientpåverkan: Bottensediment i urbana vattendrag
I ett pågående Naturvårdsverksprojekt har påverkan av urbant dagvatten på recipienter i Uppsala, Norrköping, Söderköping och Arlanda undersökts (både dagvatten och sediment, analys av metaller, organiska ämnen och PFAS samt påverkan på ekologin med eDNA). Nu kompletteras provtagning med effektbaserade analyser av sedimentet i vattendragen. Detta möjliggör en samordnad bedömning av en möjlig toxisk effekt på organismer på grund av föroreningshalterna.
Metaller, PFAS och andra organiska föroreningar i vägdiken
Förekomst av föroreningar i vägdikesmassor skiljer sig mellan olika vägar t ex. beroende på trafikbelastning och hastighet. Provtagning av sediment från diken och vägsläntar har genomförts för olika typer av vägar: två bostadsgator (2500 ÅDT), två stads- och landsvägar (25 000 ÅDT), 4 motorvägar med olika trafikbelastning (55 000 och 100 000 ÅDT). Vid varje väg har 20 delprover tagits. Hittills har proverna analyserats på mikroplast. I detta nya projekt kommer vi att komplettera analyserna med metaller, PAHer och PFAS.
Läkemedelsrening i vassbäddar för avloppssystem
Inom detta projekt kommer vassbäddars potential vid rening av avloppsvatten att undersökas med fokus på mikroföroreningar. Genom provtagning av en pilotvassbädd bedöms ackumulering av mikroföroreningar i ”jord”, biota och växter. Projektets resultat ger underlag för att bedöma hur rening av mikroföroreningar kan implementeras även på mindre anläggningar och bidrar även till ökad kunskap om hur mikroföroreningar bryts ner eller sprider sig i miljön.
Medverkande forskare från Luleå tekniska universitet inom detta projekt är:
Uppdaterad: