Green transition talks
I Norrbotten och Västerbotten investeras just nu mångmiljardbelopp för en fossilfri framtid. Luleå tekniska universitet spelar en viktig nyckelroll i arbetet med den gröna omställningen. I programserien Green transition talks medverkar några av våra forskare som är med och driver den sociala, ekonomiska och miljömässiga utvecklingen framåt.
Målet är att skapa cirkulära rymdfarkoster
På senare år har antalet satelliter som skickas upp i rymden ökat markant. Dessvärre sker ingen större städning av nedlagda satelliter, utan de förblir kvar i rymden till de faller ner av sig själva och brinner upp i atmosfären.
Det gör att det blir fullt i de mest populära områdena i rymden, vilket kan leda till kollisioner, men också att mycket material går förlorat – viktigt material som kan återanvändas för att bygga nya satelliter. Det här vill Anna Öhrwall Rönnbäck, professor i produktinnovation, och René Laufer, professor i rymdtekniska system, ändra på.
”Dammsugare” för koldioxid
Alla industrier kan inte helt stoppa sina koldioxidutsläpp, beroende på vilken verksamhet de bedriver. För dem är infångning, användning och lagring av koldioxid nyckeln till att nå sina klimatmål.
Io Antonopoulou, biträdande professor i biokemisk processteknik, utvecklar en teknik som suger upp koldioxiden innan resten av industrigaserna släpps ut i atmosfären på ett säkert sätt. Men det finns utmaningar. En av dem är skalbarheten – det krävs stora anläggningar för att ta hand om all koldioxid.
Vätgas har nyckelroll i den gröna omställningen
Vätgas har pekats ut av EU som en nyckel för att nå klimatmålen till 2050. Inom universitetets satsning Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden tar forskarna ett helhetsgrepp på produktion, lagring och transport av vätgas.
Cecilia Wallmark, verksamhetsledare, och Jim Allansson, doktorand i energiteknik, berättar om den forskning som pågår inom vätgasområdet och vilken roll vätgas kan spela i omställningen av både industrin och energisystemet.
En hållbar markanvändning
Sveriges viktiga basnäringar malm, trä och vattenkraft som finns i norra Sverige, är en förutsättning för att lyckas med klimatomställningen.
Hur hanterar vi motstridiga intressen och markanvändningskonflikter så att omställningen blir socialt och miljömässigt hållbar? Hur får vi samsyn kring begreppet hållbarhet? Det är områden som Karin Beland Lindahl, biträdande professor i statsvetenskap, och Tobias Bauer, biträdande professor i malmgeologi, forskar om.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning