Bakom kulisserna i RAVEN-projektet
Hur är det att bygga, testa och framgångsrikt genomföra ett storskaligt motortest för en raketmotor? Få en inblick i hur vardagen för studenterna i RAVEN-projektet vid Kiruna rymdcampus ser ut.
RAVEN, som står för Rocketry and Aerospace Vehicle Engineering in Norrbotten, är ett av studentprojekten vid Kiruna rymdcampus och det första raketmotorprojektet vid Luleå tekniska universitet. Projektet startade 2020 och många olika generationer av masterstudenter med olika kulturella och utbildningsbakgrunder har arbetat med det. Målet med projektet är att designa, bygga och skjuta upp en hybridraket med paraffinvax som bränsle och flytande lustgas som oxidationsmedel.
På andra våningen vid Kiruna rymdcampus kan man höra studenter prata och arbeta från en av verkstäderna. Någon justerar en bult med en skiftnyckel – en annan jämför skiftnycklar och tittar på raketmotorn som står i ett hörn. Sedan februari har de varit upptagna med att testa allt relaterat till raketmotorn, eftersom de snart ska flytta ut den för att för första gången testa den på riktigt.
– De senaste veckorna inför motortestet har varit intensiva. Hela veckan, inklusive helgerna, har kretsat kring att testa och arbeta. Inför detta hade vi elva olika tester, där vi successivt förbättrade alla delsystem, säger Philipp Studer och Mike Wettke, projektledare för RAVEN.
Men testningen har inte varit den avgörande faktorn eller enda förklaringen till framgången.
– Vi har alla lagt otaliga timmar på detta projekt. Vi har eliminerat flera fel och till och med misslyckats med några tester, vilket har motiverat oss att förbättra motorn ytterligare, säger de.
Dags för testet
På testdagen samlas hela RAVEN-teamet på parkeringsplatsen, synliga från ett av fönstren i verkstaden. Några arbetar med motorn; en annan grupp förbereder kameror för dokumentation; andra ansvarar för säkerheten genom att sätta upp avspärrningstejp på marken för att markera det farliga området.
Mike är en del av Rocket Motor-teamet, som ansvarar för att förbereda och testa motorn inför elddopet. Teamet dubbelkollar allt precis innan de hör att det nu bara är en minut kvar tills de ska starta motorn.
– Allt var bra och jag var lugn fram till t-1 minut varningen. Men att stå där med teamet och några besökare, som alla var både nervösa och exalterade, var en av de mest spännande stunderna i mitt liv.
3, 2, 1...
Philipp, å sin sida, har ansvaret att kontrollera livestreamen och övervaka den sista nedräkningen.
– Jag såg hela testområdet och frågade mig själv om vi hade gjort tillräckligt. Hade vi planerat avfyringssekvensen korrekt? Vad skulle vi göra om det misslyckades – eller ännu värre, om något förstördes? Jag visste att vi kunde klara det, men de sista tio sekunderna före tändningen var stressiga, säger Philipp.
Alla förberedelser och timmar av arbete med projektet ledde fram till detta motortest. Bränslet antändes och raketmotorn testades i sin helhet. Detta visade att studenterna framgångsrikt kunde testa motorn på ett säkert sätt. Nu kommer de att skifta sitt fokus till att designa en flygfärdig, lättare och kraftfullare motor.
– Vi vill nå motorns topprestanda. Så snart vi har gjort det kan vi förbättra bränsleanvändningen, men det innebär att det kommer att bli mycket testning i framtiden. När vi har gjort det vill vi designa en ny, större och bättre motor samt raketen som ska följa med, säger Mike och fortsätter:
– Överlag är det en fantastisk upplevelse och det finns mycket att lära sig av att arbeta med något sådant här. Det är naturligtvis bra för framtida jobb men det har också hjälpt oss alla att förbättra våra språkkunskaper, kommunikation och att arbeta som ett team, vilket definitivt behövs i rymdindustrin.
RAVEN
Projekt Raven startade 2020 som ett i huvudsak teoretiskt projekt, men nu är målet att skjuta upp en hybridraket. I projektet får studenterna praktisk erfarenhet, men också möjlighet att samverka med både varandra och branschverksamma.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning