Att vara doktorand
Information till anställda doktorander
Som anställd doktorand har du samma rättigheter som övriga anställda på universitetet, inklusive bland annat friskvård och företagshälsovård. Mer information om vad som gäller för doktorander finns på sidan för utbildning på forskarnivå. Här hittar du bland annat doktorandhandboken. Det allmänna om vad som gäller som anställd på LTU finns på sidorna "Min anställning". Nedanstående sidor ligger på medarbetarwebben och nås om man är inloggad med sin LTU-användare.
Information till stipendiater/annan anställningsform
Friskvård - Stipendiater har ingen rätt till friskvård/Stil-kort.
Försäkringsskydd - Prefekten har ansvar för att lämna information till stipendiaten om de villkor som gäller för stipendiet. Det är särskilt viktigt att stipendiaten får information om vilket försäkringsskydd som gäller under stipendietiden. Stipendiaten ska uppmärksammas på vikten av försäkringsskydd och uppmanas att ta kontakt med försäkringsbolag för att teckna egen liv- och olycksfallsförsäkring.
LTU har tecknat samlingsförsäkring ”Statens grupp- och individförsäkring” hos Kammarkollegiet för stipendiater. Försäkringen innehåller skydd vid akuta olycksfall, akut sjuk- och tandvård, hemtransportskydd, egendomsskydd, ansvarsskydd samt rättskydd. Försäkringsvillkoren finns på medarbetarwebben.
Sjukdom - Stipendiater från utlandet har endast rätt till akut sjukvård, därefter måste personen i fråga behandlas i sitt hemland. Det är därför viktigt att ha en egen privat sjukvårdsförsäkring. För eventuell rätt till sjukpenning kontakta Försäkringskassan.
Stipendiebelopp - Lägsta stipendiebeloppet är knutet till steg 1 i lönetrappan för doktorander minus skatt. Utbetalning av stipendier för utbildning ska ske var tredje månad.
Doktorandutbildning och Arbetsmiljö
Doktorandsektionen jobbar löpande med att säkerställa så att alla doktorander får den utbildning som de är berättigade till och att de har en god arbetsmiljö. Doktorandsektionen jobbar ständigt för att fortsätta förbättra både utbildningen och arbetsmiljön för alla doktorander på LTU. Ifall ni har några förslag eller ifall ni skulle vilja engagera er i dessa frågor, kontakta gärna oss och hjälp oss i arbetet att förbättra utbildningen och arbetsmiljön för alla doktorander på Luleå tekniska universitet.
Doktorandombud
Känner du som doktorand ett behov att diskutera din arbetssituation, handledare eller dylikt med en opartisk person, kontakta doktorandombudet.
Handledarpriset
I syfte att uppmärksamma goda handledarinsatser i forskarutbildningen instiftade Teknologkåren i samarbete med Doktorandsektionen i oktober 2008 ett pris för berömvärda handledarinsatser. Du som doktorand vid LTU har möjlighet att nominera handledare till detta pris. Priset delas ut vid den akademiska högtiden i november. Vinnaren utses av en jury bestående av kårordförande samt doktorander utsedda av Doktorandsektionens styrelse.
Om doktorandsektionen
Bakgrund
Syftet med Doktorandsektionen vid Luleå tekniska universitet är att tillvarata doktorandernas intressen i allmänhet samt att delta i utvecklingen av forskarutbildningen. Huvudsakligen sker detta genom representation av forskarstuderande i olika organ inom universitetet, exempelvis i universitetsstyrelsen och fakultetsnämnderna. Doktorandsektionen har även representanter i institutionernas ledningsgrupper, vilket ger ökade möjligheter att bevaka doktorandfrågor på institutionsnivå.
Sektionsstyrelsen
Sektionsstyrelsen handhar den löpande verksamheten inom Doktorandsektionen och består av ordförande, sekreterare och minst tre övriga ledamöter. Främst diskuteras aktuella frågor i styrelser och nämnder där sektionen är representerad.
En del av Teknologkåren
Doktorandsektionen är en av Teknologkårens sju sektioner och innehar två av de totalt 35 platserna i kårfullmäktige, som är Teknologkårens högsta beslutande organ. Alla viktiga strategiska beslut tas på kårens fullmäktigemöten som hålls ungefär åtta gånger per år.
Genom att Teknologkåren finns representerad i så gott som alla beslutande grupper på Luleå tekniska universitet, exempelvis i universitetsstyrelsen och fakultetsnämnderna, är detta ytterligare en kanal för påverkan utöver doktorandsektionens egna platser. Teknologkårens huvudsakliga arbetsområden är arbetsmarknad, utbildningsbevakning och studiesociala frågor.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning