Hoppa till innehållet

Jämställt universitet

Målet med Luleå tekniska universitets jämställdhetsarbete är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. För att nå ett jämställt samhälle måste ett jämställdhetsperspektiv läggas på alla områden i samhället. Denna strategi kallas jämställdhetsintegrering.

Jämställdhetsintegrering
Jämställdhetsintegrering i offentlig sektor

"Jämställdhetsintegrering i offentlig sektor på 60 minuter" ger en första orientering i vad jämställdhetsintegrering är. Den visar också hur jämställdhetsintegrering kan förbättra kvaliteten i det arbete som varje dag sker på myndigheter, i regioner och kommuner.

Jämställdhetspris
Vinnare stärker gymnasietjejer i en mansdominerad bransch

Årets vinnare av Norrbottens jämställdhetspris är gymnasielärarna Kristina Nilsen och Susanne Pettersson, vid bygg-, el- och vvs-programmen på Strömbackaskolan i Piteå. I dialog med branschen arbetar de systematiskt och medvetet för att förändra, utveckla och förbättra en mansdominerad bransch –och skapar en god grund för ett jämställt och attraktivt Norrbotten för alla.

Jämställdhet
Om jämställdhet

Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden.

Digitalt 3.jpg
Digitala verktyg för jämställdhet och inkludering

I två forskningsrapporter utforskas hur digitala verktyg för jämställdhet och inkludering utformas, sprids och används i organisationer och samhälle. Rapporterna baseras på praktiska exempel från Sverige, i form av digitala appar, tester, processtöd, utbildningar m.m.

Jämställdhet
Jämställdhet i våra programutbildningar och generella forskarutbildningskurser

Universitetet har beslutat att undervisning om och lärande mål för jämställdhet ska införas i samtliga programutbildningar vid lärosätet.

Studenter på Regnbågsallen en vinterdag Foto: Tomas Bergman
Vårt jämställdhetsarbete

Luleå tekniska universitets arbete med jämställdhetsintegrering

Peter Lundmark, VD Podcomp AB
LTU-alumn tillika LTU-doktor prisas för systematiskt jämställdhetsarbete

Norrbottens jämställdhetspris tilldelas 2019 företaget Podcomp AB, badrumstillverkare i Piteå. Företagets VD Peter Lundmark har en civilingenjörsexamen i Maskinteknik från universitetet.

De olika hållplatserna inom rekrytering
Hållplatser inom rekrytering

Hållplatser inom rekrytering för en genusmedveten och hållbar kompetensförsörjning

Foto: Linnea Lindberg
Viktiga steg mot ett jämställt universitet

"Att synliggöra ojämställda strukturer har varit viktigt för att skapa en medvetenhet"

Foto: Lars Andersson
Fler män i förskolan

Luleå tekniska universitet vill bidra.