Hoppa till innehållet
Jämställdhetspris
Kristina Nilsen och Susanne Pettersson, gymnasielärare vid Strömbackaskolan i Piteå. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vinnare stärker gymnasietjejer i en mansdominerad bransch

Publicerad: 15 september 2021

Årets vinnare av Norrbottens jämställdhetspris är gymnasielärarna Kristina Nilsen och Susanne Pettersson, vid bygg-, el- och vvs-programmen på Strömbackaskolan i Piteå. I dialog med branschen arbetar de systematiskt och medvetet för att förändra, utveckla och förbättra en mansdominerad bransch –och skapar en god grund för ett jämställt och attraktivt Norrbotten för alla.

De lyckliga vinnarna av årets jämställdhetspris fanns på plats i Vetenskapens hus tillsammans med Jonas Wallin, rektor vid Skolenheten Mjölner på Strömbackaskolan i Piteå, som nominerat lärarna till priset. Kristina Nilsen och Susanne Pettersson nominerades för sitt goda arbete med att stärka de tjejer som går bygg-, el och vvs-programmen. Genom synliggörande av värdegrunden och machokulturen i byggbranschen hjälper de eleverna, och i förlängningen branschen, att se fördelarna med en jämställd och inkluderande arbetsplats. Förutom äran får vinnarna 100 000 kr.

Jurygruppen stod som brukligt för prisutdelningen och bestod för året av Cathrine Norberg, prorektor och professor vid Luleå tekniska universitet, Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten, Linda Frohm, regionråd Region Norrbotten samt Tomas Egmark, representant för Norrbottens kommuner och kommunalråd i Älvsbyns kommun. Med anledning av pandemin genomfördes Regionala jämställdhetsdagen den 8:e september digitalt, med ett mindre antal personer på plats vid prisutdelningen i Vetenskapens hus i Luleå.

Juryns motivering: ”Genom systematiskt och medvetet jämställdhetsarbete har årets pristagare ambitionen att förändra, utveckla och förbättra en mansdominerad bransch, där förlegade fördomar och stereotyper allt för länge varit rådande och grundmurade byggstenar.

I ständig dialog med branschrepresentanter, genom att aktivt lyfta stereotyper om kvinnligt eller manligt och genom att skapa trygghet för kunskapstörstande tjejer vill lärarna Susanne Pettersson och Kristina Nilsen bredda och möjliggöra utbildning, livskunskap och trivsel för tjejer såväl som killar på Strömbackaskolans bygg-, el och VVS-program i Piteå. Ett medvetet arbete som anlägger och bygger god grund för ett jämställt och attraktivt Norrbotten för alla.”

Övriga nominerade till årets jämställdhetspris var Scouterna i Gällivare, Östra skolan i Jokkmokk, Kalix kommun förskola, Pamoja-föreningen i Kiruna, Passionista, Kerstin M-B T Larsson samt Hej främling.
Text: Christoffer Caesar