
Bli mentor åt en student
Luleå tekniska universitet driver ett mentorskapsprogram där studenter får en mentor i arbetslivet. Programmet startade 2011 och har sedan dess växt i storlek. I årets omgång som startar i september 2022 letar vi mentorer till våra studenter. Vill du vara mentor eller vet du någon som skulle passa? Anmäl intresse nu - ansökan är öppen!
[/_special-polopoly/FormArticle.htm?a=163395&l=sv]
Mentorskapsprogrammet syftar till att underlätta övergången från studentliv till arbetsliv. Studenten får under ett läsår en erfaren, yrkesverksam person att bolla sina tankar och funderingar med. Genom mentorskapet synliggörs också den bredd av branscher som finns i regionen och ger studenten ett utökat nätverk vilket kan bidra till att fler stannar kvar efter studierna.
Vi strävar efter att försöka matcha adepternas behov och önskemål med mentorns erfarenheter och kunskaper.
– Områden vi framförallt söker mentorer inom är personer med erfarenhet och kompetens inom grafisk design samt ingenjörer med inriktning arkitektur, husbyggnad, samhällsbyggnad, stadsplanering och konstruktion, säger Emma Lidström projektledare Mentorskapsprogrammet vid Luleå tekniska universitet.
Nästa omgång startar i september 2022 och pågår till maj 2023.
Varför ska du bli mentor?
- I rollen som mentor får du möjlighet att dela med dig av dina erfarenheter och kunskaper och hjälpa en annan person att utvecklas.
- Du får möjligheten att bygga nätverk med både studenter och andra mentorer på gemensamma mentorskapsträffar.
- Du får en insikt i vad som händer på Luleå tekniska universitet och hur utbildningarna ser ut.
- Du får en bra möjlighet för rekrytering till det egna företaget.
- Du får en chans att reflektera över dina egna mål och ambitioner, genom ömsesidiga diskussioner kring personlig och professionell utveckling.
Vad förväntas av dig som mentor?
- Du förväntas träffa din adept vid 6 tillfällen under programmets gång och gärna medverka på de gemensamma träffarna. Resor till träffarna kan du behöva stå för om du inte bor i regionen.
- Adepten är den drivande parten men till er hjälp för träffarna finns ett programupplägg med olika teman och reflektionsfrågor.
- Du uppmuntrar, stöttar och agerar bollplank till din adept. Du förväntas inte ha alla svaren, men du kan hjälpa din adept att se sin situation ur flera synvinklar.
- Bjud gärna med din adept till din arbetsplats, på ett arbetsmöte eller något annat i din verksamhet.
Har du frågor kring programmets upplägg eller andra funderingar tveka inte att kontakta oss.