Guldbagge till tidigare studenter

Publicerad: 21 januari 2020

Vid årets Guldbagge-gala gick priset för Bästa Scenografi till Anders Hellström, Frida Ekstrand Elmström och Nicklas Nilsson för arbetet med Roy Anderssons film Det oändliga. Både Anders Hellström och Nicklas Nilsson har tidigare studerat scenografi och attributmakeri på Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

– Det är naturligtvis väldigt roligt att både Anders och Nicklas, med sina erfarenheter av attributmakeri nu utvecklats till bildbyggare och scenografer där de prisats med en Guldbagge för sina bedrifter, säger Kai Nedergård, universitetsadjunkt och lärare vid programmet.

Anders Hellström studerade i Skellefteå under åren 2001-2003. Redan under sin studietid etablerade han kontakt med Roy Andersson och hans Studio 24 i Stockholm. Denna samverkan har sedan utvecklats under åren där Anders medverkat i flera av Roys filmprojekt.

Nicklas Nilsson hade precis som Anders Hellström en profil som attributmakare under sin tid i Skellefteå åren 2004-2006. Även Nicklas Nilsson hade tidigt kontakt med Studion 24. Han har även vidareutbildat sig på Stockholms dramatiska högskola.

Anders Hellström och Nicklas Nilsson studerade på programmet film- och tv scenografi/attributmakeri som i dag går under namnet visuell gestaltning – filmdesign.