Hoppa till innehållet
Sammes Idéhus, alla samlade

Idéhus för ungdomar med fokus på företagande

Publicerad: 16 juni 2014

På Campus Skellefteå samlas ett 70-tal ungdomar för att jobba med företagande och utveckla nya idéer. Under de senaste tre somrarna har Sammes stiftelse stöttat studenter som sommartid jobbat med att utveckla nya affärsidéer. De två senaste åren har även elever från åk 9 och gymnasiet deltagit för att ytterligare utöka den företagsamma sommarsatsningen.

Utökad satsning 2014

Sammes stiftelse har för 2014 tagit huvudansvaret för Idéhuset och därigenom skapat ytterligare möjligheter för fler att utveckla egna affäridéer på Campus Skellefteå. Stiftelsen är inriktad på företagande och uppstod genom en donation 2007 av företagaren Samme Lindmark och hans hustru Maud.

I år medverkar totalt drygt 70 personer. Det är 18 Studentföretagare, studenter som med stöd av Sammes stiftelse utvecklar egna affärsidéer och 15 Sommarföretagare för ungdomar i åk 9 och Gymnasiet åk 1 som också ska utveckla egna affärsidéer.

På Vinnova Mötesplats 2014 ska 12 ungdomar inom projektet utveckla affärsidéer tillsammans med företag.

Pilotprojektet "Företagsorientering" som är en ny form av feriepraktik hos teknikföretag för de som gått ut 9:an eller första året på gymnasiet. Konceptet syftar till att ge ungdomar en inblick i olika företags verksamheter och arbetsområden. Med Skellefteå kommuns satsning "Företagsorientering - IT och Trä" är syftet att de 16 ungdomarna ska ha praktik på företag.

Sommarjobbare_johanna.JPG
Evelina Dahlbäck, Madelene Stenberg, Oskar Östensson, Dennis Lundgren. Bakom soffan: Handledare Johanna Gudmundsson.

I början på juli kan vi se fram emot att ta del av ”Sammes Idéhus på torget”. Det är fyra ungdomar som i sin feriepraktik vid LTU ska planera, marknadsföra och genomföra arrangemanget.

I Sammes Idéhus 2014 samverkar Sammes stiftelse, Luleå tekniska universitet  i Skellefteå, Skellefteå kommun, Campus Skellefteå, Teknikens vänner i Skellefteå, Science center Skellefteå, Skellefteå 2030.

Affärscoacher: ABI, Connect Norr, LTU Affärsutveckling, Nyföretagarcenter, Start